Винените сосове са винаги предпочитани на трапезата. Както подсказва името

...
Винените сосове са винаги предпочитани на трапезата. Както подсказва името
Коментари Харесай

Винени сосове

Винените сосове са постоянно желани на трапезата. Както подсказва името им, в състава си те постоянно съдържат вино. То придава на соса доста по-различен усет от този на елементарните сосове.

Може да се прибавя както в процеса на самото му подготвяне, по този начин и по-късно. Има доста типове винени сосове, идващи от целия свят. Те се употребяват за заливка както на меса и риби, по този начин и на плодове и зеленчуци. Ето по какъв начин да си ги приготвите:

Винен сос за пиле

Необходими артикули: 1 глава лук, 1/2 пилешки бульон, 1/4 бяло вино, 2 с.л. ябълков оцет, 2 с.л. масло, 2 с.л. див лук, сол, черен пипер

Начин на подготвяне: Ситно нарязаният лук се запържва в тиган. Залива се с пилешкия бульон, виното и оцета. Оставя се да заври, след което се бърка, до момента в който течността се редуцира на половина – до 5 минути.

Сосът се смъква от котлона и се смесва с разтопеното на водна баня масло и ситно нарязания див лук. Подходящ е за заливка както на печено бяло пилешко месо, по този начин и на риба на скара.

Немски винен сос

Необходими артикули: 2 ч.ч. телешки бульон, 2 филии самун, 1 глава остарял кромид лук, 1 ябълка, 180 мл вино алено, 1 ч.л. доматено пюре, 1 щипка канела на прахуляк, 1 щипка млян черен пипер, 1 дафинов лист, 1 щипка захар, 1 ч.л. хималайска сол, 25 г краве масло

Начин на подготвяне: Виното и бульонът се смесват. Към тях се прибавят нарязаният лук и настърганата ябълка. Сместа се поставя на котлона да кипне. Когато това стане, в нея се наръсват трохи от хляба. Оставя се да се вари за 10 минути под похлупак.

 Сос с бяло вино

Полученото се минава през решето и се смесва с доматеното пюре и подправките. Сосът се връща на котлона и се вари още 10 минути. Преди поднасяне се смесва с маслото.

Италиански винен сос

Необходими артикули: 1/2 ч.ч. главен сос по желание, 1 ч.л. доматено пюре, 1 фино парче шунка, 2-3 мариновани гъби, 1/2 глава кромид лук, 1 с.л. масло, 1/3 ч.ч. бяло ароматно вино, сол, захар, черен пипер, лимонтузу, магданоз

Начин на подготвяне: Лукът се нарязва на ситно и се задушава в маслото. Към него едно след различен се прибавят доматеното пюре, нарязаните на дребно гъби и шунка, главният сос и подправките. Когато кипне, се смъква от огъня. Подправя се с виното и се оставя за няколко минути под капак. Сосът се сервира леко посипан с магданоз. Подходящ е както за пържени и печени меса, по този начин и варени тестени храни като макарони, юфка, спагети и други.

Печени плодчета с винен сос

Необходими артикули: 2 червени ябълки, 2 круши, 1 дюля, 1 пакет розов локум, нарязан на късчета, 4 с.л. стафиди, 1 с.л. настъргана кора от портокал, 1 с.л. фъстъчено масло, 6 с.л. кафява захар, 2 с.л. мед, 100 мл алено вино, 2 с.л. портокалов сок

Начин на подготвяне: Плодовете се почистват и нарязват на части. Подреждат се в купички за печене и се поръсват с локума и стафидите.

Олиото, захарта и медът се карамелизират леко. Добавят им се виното и портокаловият сок. Сиропът се оставя да се редуцира и сгъсти, след което се разпределя в купичките върху плодовете.

Купичките се покриват с фолио. Пекат се на 200 градуса за към 15 минути. Фолиото се маха и се запичат за още 5 минути.

Опитайте още: Заек с винен сос, Свински пържоли във винен сос, Винен сос с пушено сирене, Доматен сос с вино, Пържоли с вино.

Източник: gotvach.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР