Виндхук. Заместник министър-председателят и министър на външните работи Екатерина Захариева

...
Виндхук. Заместник министър-председателят и министър на външните работи Екатерина Захариева
Коментари Харесай

Министър Екатерина Захариева пристигна на летище „Хосеа Кутако” във Виндхук в Република Намибия

Виндхук. Заместник министър-председателят и министър на външните работи Екатерина Захариева дойде на летище „ Хосеа Кутако ” във Виндхук. Това оповестиха от пресцентъра на Министерството на външните работи . Тя ще бъде на двудневно публично посещаване в Република Намибия по покана на вицепремиера и министър на интернационалните връзки и съдействието госпожа Нетумбо Нанди-Ндаитва.
Захариева ще се срещне с президента на страната Хадж Готфрид Гейнгоб, с министри от кабинета и с жители, приключили висшето си обучение в България.
Българският първи посланик ще се срещне за четвърти път със своя сътрудник Нетумбо Нанди-Ндаитва. Двамата министри разговаряха през септември 2018 година в Монреал, Канада, по време на първата международна среща на дамите външни министри, по-късно в границите на 73-тата сесия на Общото заседание на Организация на обединените нации в Ню Йорк, както и по време на срещата Европейски съюз - Африкански съюз в Брюксел през януари т.г.
Очаква се Захариева да разиска активиране на бизнесконтактите с Намибия, както и възобновяване на образованието на намибийски студенти у нас. За първите 6 месеца на 2019 година взаимната търговия включва единствено български експорт, който възлиза на 84.3 млн. щатски $ - главно батерии, медни руди и биологични артикули.
Република Намибия е с територия от 825 418 кв. км и население от 2 436 469 души. Граничи на юг с Република Южна Африка, на запад - с Ботсуана, на север - с Ангола, а на изток - с Атлантическия океан.
Страната е някогашна немска колония до края на Първата международна война, известна под името Югозападна Африка. С мандат на Обществото на народите минава под администрирането на Южна Африка след края на войната и продължава по този начин и след основаването на Организация на обединените нации. След дългогодишна опозиция, траяла повече от две десетилетия, в лицето на главната партия и дълготраен мотор на битката за самостоятелност – партия СУАПО, през 1990 година страната афишира своята самостоятелност от Южна Африка, незабавно след което е приета е от Република България, като на тържествата във връзка независимостта участва и българска делегация отпред със зам.-председател на Народното събрание.
Посланик на България в Намибия от 2008 година е Красимир Стефанов - със седалище в Претория. Във Виндхук е упълномощен и почетен консул - господин Михаил Михайлов.
На 19.02.2009 година в дома на почетния консул във Виндхук се основава публично Асоциация за българско-намибийска дружба. На учредителното заседание участват към двадесет локални жители - някогашни ученици на български образователни заведения отпреди независимостта на страната.
Намибия е признателна и признателна за оказаната помощ от България в битката против апартейда и за опцията намибийски студенти да получат образованието си в България.
Източник: focus-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР