Вилата на Евлоги Георгиев в Карлово става обществен център с

...
Вилата на Евлоги Георгиев в Карлово става обществен център с
Коментари Харесай

Реставрират вилата на Евлоги Георгиев в Карлово за 2 млн. лв...

Вилата на Евлоги Георгиев в Карлово става публичен център с конферентна зала, зали за експозиции, магазин за сувенири, кафетерия и чайна. Сградата ще бъде реконструирана, укрепена и приспособена, с цел да бъде употребена за обществени събития. Това излиза наяве от публичната поръчка, която община Карлово разгласи в края на предходната седмица и с която се търси реализатор, на който да бъде предоставена активността по възобновяване на постройката.

Вилата на Евлоги Георгиев е част о т колективен монумент - архитектурно-промишлен комплекс, в който влизат още вълненотекстилната фабрика „ Евлоги Георгиев “ и административна и жилищна постройка и парк. Вилата е била предопределена за жилище на шефа на фабриката, издигната  и пусната в деяние през 1891 година Макар да е останала в паметта на карловци като вила на Евлоги Георгиев, видният банкер и търговец не е я употребявал.

Община Карлово планува постройката бъде реконструирана и приспособена за публичен център. Проектът е на стойност 1 997 878.42 лева с Данък добавена стойност. За осъществяването на плана ще се търси съфинансиране от Европейския съюз, само че средствата  към момента не са обезпечени.   Строително-монтажните работи би трябвало да приключат до 16 октомври 2023 година

През април тази година Министерството на културата позволи реализация на този план.

В хода на осъществяването на публичната поръчка би трябвало да бъде демонтирана цялата достоверна дървена декорация от фасадите на постройката, ламперията и истинската дървена дограма. Тези детайли би трябвало да бъдат непокътнати, реставрирани и върнати на мястото им. Ще бъдат отстранени развалените елементи на постройката – покрив, останки от междуетажни гредореди, вътрешни преградни стени, стената на южната фасада и нестабилната част на тухлените комини. Ще бъде отстранено спешното подсилване, което община Карлово направи преди три години. Ще се отстранен още замазката и плочките от пода и прилежащия гараж. Витата стълба, която води до втория етаж, ще бъде реставрирана от дърводелец под наблюдението на проектанта.

Следващият стадий по този план е  укрепването на каменните и тухлените зидове, запълването на пукнатините в тях и възобновяване и измазването на разрушените стени.

Междуетажните структури, подовете и таваните на вилата ще бъдат възобновени. Проектът изисква да бъдат инсталирани още веднъж дървените первази, те ще бъдат възобновени  по образец от непокътнатите оригинали. Дюшеметата и первазите ще бъдат обработени с лазурно масло с твърда вакса. Каменните плочи в сутерена ще бъдат почитстени, а върху тях ще бъде върната истинската каменна настилка.

При възобновяване на покрива е заложено да бъдат употребявани допустимо най-вече от истинските материали. След като ги смъкна, строителят би трябвало да ги резервира и тези, които са годни, да бъдат реставрирани и инсталирани назад. Ще се употребява и истинската дограма, като изчезналите детайли по нея ще бъдат направени по авансово взети шаблони.

Проектът планува и ремонт на парка към вилата. Това включва  подравняване на  терена, озеленяване на северната и югозападната част на терена. Ще ъде възобновена алейната настилка с редени плочи от ивайловградски камък, която води от улица „ Водопад “ до постройката “. Ще бъде израдена алейна мрежа, сцена за концерти навън, зона с места за сезонно сервиране и пейки, осветяване. Не се планува в допълнение озеленяване, като се изключи затревяване. Съществуващата растителност би трябвало да бъде непокътната. Планирано е вилата да бъде оборудвана със система за видеонаблюдение и пожароизвестяване.

 
Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР