Видната адвокатка и борец за правата на жените в Либия

...
Видната адвокатка и борец за правата на жените в Либия
Коментари Харесай

Разстреляха посред бял ден активистка за правата на жените в Бенгази

Видната адвокатка и герой за правата на дамите в Либия Ханан ал-Бараси е била разстреляна от няколко незнайни мъже посред улицата, измежду бял ден, заяви СиЕнЕн.

Показната екзекуция е осъществена във вторник, 10 ноември, когато няколко въоръжени мъже са я наобиколили и разстреляли.

Ал-Бараси е известна с рецензиите си към така наречен Либийска национална войска на Хафтар. Самият военачалник Халифа Хафтар е постоянно цел на нейните рецензии.

Ден преди убийството тя е декларирала – във видео послание към почитателите си – че я заплашват, само че ще я накарат да млъкне единствено с патрон. В обръщението починалата към този момент ал-Бараси декларира, че е подготвена да почине, в случай че това ще е цената, която би трябвало да заплати за своята активност.

„ Ако умра, по този начин да е! “, декларира тя ден преди разстрела.

Тя постоянно приказва за корупцията и погазването на правата освен на дамите в Либия, само че на всички групи.

Във видеото, което е разгласила ден по-рано, се споделя още, че има „ изненади “ за хорара, визирайки някаква информация, която следва да разкрие, само че това по този начин и не се е случило.

Първоначалната информация за убийството е обявена от Мисията на Организация на обединените нации в Либия, след което и от посолството на Съединени американски щати потвърдиха и осъдиха действието.

Убийството на ал-Бараси е част от вълната принуждение и убийства на критици на така наречен Либийска национална войска на Хафтар. Всеки, дръзнал да се опълчи или подлага на критика, е обявяван за цел, а мнозина са били застигнати от зла орис.

През 2019 година една от най-изтъкнатите дами в политиката на Либия и критик на Хафтар – Сехам Сергеуа – беше отвлечена от вкъщи си в Бенгази от пара-военна формация и до ден сегашен местоположението и ориста ѝ са незнайни.

Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР