Видинският митрополит Даниил публикува окръжно писмо до духовенството в своята

...
Видинският митрополит Даниил публикува окръжно писмо до духовенството в своята
Коментари Харесай

Скандално: Видинският владика подкрепя руската война в литургия - Топ новини

Видинският митрополит Даниил разгласява окръжно писмо до духовенството в своята епархия, в което припомня за предходното си наставление: на св. Литургия да се насочат специфични молебствия за мир по време на „ безредици, раздори и кръвопролития “. Архиепископът излага в детайли и главните точки на поддръжка на съветската страна за продължаващата война сред Русия и Украйна, оповестява „ Двери “.

Дългият текст от три страници, въпреки и озаглавен „ Окръжно “, съгласно специалисти по църковно право не носи белезите на този църковен формат. Областните послания, които Светият синод или митрополитите изпращат до своите подчинени, съдържат точни инструкции за осъществяване на избрани дейности или предприемане на избрани ограничения от страна на свещениците и църковните чиновници, да вземем за пример спомагателни молебствия, приеми и други или съблюдаване на противоепидемичните правила, образуване на избрани събития. Областта нормално е къса и визира пасторската процедура.

В текста на изпратените от Видинския митрополит богослужебни директиви обаче е обособен единствено един параграф, напомнят от „ Двери “. Основната част от текста е отдадена на политическите възгледи на митрополита по отношение на войната в Украйна. Трябва да се означи, че главните точки на поддръжка на съветската страна във връзка с претекстовете им за офанзивата и продължаването на военния спор на територията на Украйна са показани незабавно в текста.

По този метод митрополитът постанова личните си политически възгледи на подчинените си, като ги „ маскира “ като „ окръжно обръщение “ на свещеник. В Църквата има ясни правила, съгласно които политическите пристрастия на свещениците, без значение от техния ранг, не би трябвало да засягат пастирското служение и връзките с паството и богомолците.

Такова пастирско „ напътствие ” по отношение на „ верните ” политически възгледи може да се преглежда като неотложен напън върху подчинените на митрополита клирици и църковници.

Специалистите по църковно право показват още, че окръжно писмо или известие, ориентирано към вътрешния ред и ред в епархията, не е належащо да се афишира обществено. Важното е да стигне до свещениците. Следователно те се изпращат непосредствено до тях. В течение на годината свещениците получават от своите архиереи десетки „ окръжни “ писма по разнообразни въпроси, само че тази преписка не придобива публичност, защото се отнася до строго служебни въпроси.

В съответния случай „ окръжното обръщение ” на Видинския митрополит надвиши кръга на неговите свещеници-пазители и доближи до необятната общност, която не е осведомена с особеностите на църковната епистоларна процедура и би могла да схване текста на владиката като мнение на на всички митрополити, т. е. на цялото управление на БПЦ в лицето на Св. Синод.

Реакциите на текста в обществените мрежи от нощес до през днешния ден демонстрират тъкмо това. По този метод синодалните старци са сложени в обстановка, в която ще би трябвало да вземат отношение по въпроса. Ако мълчат, това ще се одобри като единодушие с близък им. Ако обаче не са съгласни с него, ще би трябвало да изложат ясно и обществено гледната си точка.
Източник: topnovini.eu

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР