Вград Данли, източно от столицата Тегусигалпа, е застрелян хондураски журналист,

...
Вград Данли, източно от столицата Тегусигалпа, е застрелян хондураски журналист,
Коментари Харесай

Застреляха телевизионен журналист в Хондурас

Вград Данли, източно от столицата Тегусигалпа, е убит хондураски публицист, макар че е получил полицейска отбрана след нахлуване през май.

Франсиско Рамирес, на 39 години, е работил за телевизия Canal 24 в Данли и за прокуратурата.

Рамирес " е бил похитен от лица, пътуващи с няколко автомобила, и е бил цел на няколко изстрела ", съобщи полицейският комисар Лисандро Гарсия.

TV journalist shot dead in Honduras
— New Age (@NewAgeBDcom)
При нападението е бил ранен и служител на реда, пътувал с Рамирес.

Първоначално Гарсия упреква за убийството на Рамирес персонална вендета.

Но шефът на Комитета за независимост на изразяването в Хондурас Амада Понсе съобщи пред Агенция Франс Прес, че заповедта за убийството е пристигнала от хондураски затвор и е възмездие за работата на Рамирес.

" Това е ликвидиране, обвързвано с работата му като публицист ", сподели тя. " На 3 май той към този момент беше подложен на нахлуване поради отразяването и следствието на незаконни действия, които са довели хора до пандиза. "

Службата на Върховния комисар на Организация на обединените нации по правата на индивида, която осъди убийството, прикани Хондурас да " ускори отбраната на тези, които упражняват свободата на изложение ", и изиска бързо следствие.

Рамирес е вторият публицист в Хондурас, погубен от началото на 2023 година насам. Страната е класирана като една от най-опасните страни за публицистите от няколко организации за независимост на печата.

От 2001 година насам към 100 публицисти са били убити в Хондурас, който е малтретиран от незаконни банди, свързани с трафика на опиати. 
Източник: vesti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР