Вероятността от земетресение с магнитуд 7 или повече в района

...
Вероятността от земетресение с магнитуд 7 или повече в района
Коментари Харесай

Сеизмолог: Земетресение с магнитуд над 7 може да удари Истанбул, градът не е подготвен

Вероятността от земетресение с магнитуд 7 или повече в региона на Истанбул е над 60 %, само че мегаполисът не е подготвен за него, поради което при сходно развиване може да има доста жертви. Това разяснява известният турски сеизмолог Наджи Гьорюр, предават турските медии, представени от Българска телеграфна агенция.

На 17 август се навършват 24 години от опустошителното земетресение в региона на Мраморно море.

То губи родителите си и четирите си братя и сестри

„ 30-годишният интервал, в който се предвижда друго земетресение с магнитуд 7 или повече в региона на Истанбул, е към своя край. Досега неведнъж сме предупреждавали, че преди 2029 година чакаме земетресение в района, което ще е не по-слабо от това от 17 август 1999 година Вероятността за ново мощно земетресение е към 64 %, а Истанбул не е подготвен за подобен трус “, показва специалистът.

През август 1999 година регионът на Истанбул, който е ситуиран на границата сред Анадолската и Евразийската тектонична плоча, бе разтресен от земетресение с магнитуд 7,6. По публични данни тогава починаха 17,2 хиляди души, по неофициални данни – близо 40 хиляди души, а 45 хиляди бяха ранени. 

Турските сеизмолози неведнъж предизвестяват за допустимо ново мощно земетресение в региона на Истанбул. Според тях при земетресения с магнитуд 7 и повече към 90 хиляди здания в 16-милионния град може да рухнат, а 260 хиляди ще бъдат развалени и ще станат необитаеми, поради което ще са нужни краткотрайни жилища за 4,5 млн. поданици.

Трусовете са провокирали суматоха измежду хората

За нуждата Истанбул да бъде квалифициран за мощно земетресение се заприказва повече  след опустошителните земетресения в югоизточната част на страната през февруари, при които починаха над 50 хиляди души.

Министърът на околната среда, градоустройството и изменението на климата Мехмет Йозхасеки съобщи неотдавна, че към 1,5 млн. жилища или една четвърт от жилищния фонд на Истанбул са изложени на риск. По думите му ръководеното от него министерство, други ведомства и локалните управляващи работят по план за построяването на устойчиви на трусове жилища в Истанбул. По-специално се възнамерява в границите на плана да бъдат издигнати 300-350 хиляди жилища, като подобаващ законопроект ще бъде прегледан в Народното събрание през есенната сесия.

Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР