“Vera SU” е на пясъка, не може да се издърпаДържат

...
“Vera SU” е на пясъка, не може да се издърпаДържат
Коментари Харесай

Цонко Цонев, бивш кмет на Каварна, за заседналия кораб пред “Труд”: Паника, хаотични действия и пълен резил

“Vera SU” е на пясъка, не може да се издърпа
Държат медиите на километър и половина

“Няма действителен мотив да бъде оповестено отчасти изключително състояние на “Яйлата” от кмета на Каварна Елена Балтаджиева, в случай че Минеков не е там”. Това сподели пред “Труд” някогашният кмет на Каварна Цонко Цонев. По думите му “Яйлата” е на сушата, където няма нито транспортен съд, нито море. На 30 септември времето е ясно, няма стихии, няма торнадо, няма ураган - няма никаква забележима причина за изключително състояние. От това страдали единствено публицистите, които са на километър и половина и не могат да отразяват какво става. Ето какво описа той:

“Положението с кораба е мазало. Паднал е на пясъка, не може да се издърпа, би трябвало да се разтовари, само че това не може да стане, тъй като има три бала неспокойствие. Казусът е “Параграф 22”. За да се изкара корабът, би трябвало да се разтовари, а не може да се разтовари, тъй като има талази. Като беше хубаво времето, чакаха 10 дни и нищо не правеха. И като похлупак кметицата Балтаджиева разгласи отчасти изключително състояние на... сушата. И първото, което ме осени, беше, че Минеков е там някъде и поради него е оповестено бедствено състояние.

Друго нещо. В момента полицията в Каварна е на “Яйлата”, целият ѝ персонален състав би трябвало да стои там. Това е златно време да се вършат обири в Каварна. Полицаите охраняват чукарите и камънаците. Има и дами измежду тях. Граничната полиция стои в морето.

Вече има и международни медии - Ройтерс и други. Научили са, че обстановката става доста тежка и това провокира международен медиен интерес. Но и тях не ги пускат, хората не знаят какво става и за какво е оповестено отчасти изключително състояние. Защото на Запад знаят по кое време и за какво се афишира.

Паниката е цялостна. Кметицата е оповестила щаб, регионалният шеф също. За първи път виждам два щаба. Действията са безредни, цялостен срам.

Аз съм обявявал 4 пъти изключително състояние през зимата, когато имаше снегове и виелици, няма ток, няма вода, нямаше даже по какъв начин да се доставят самун и медикаменти. Но при прелестното време на 30 септември да обявиш изключително състояние и то на сушата... няма нищо общо. И да насочиш целия запас на брега с една единствена цел - да се държат медиите далеко. Защото публицистите хванаха момента, когато бе изсипан тор в морето от кораба. Сега нищо не могат да заловен, тъй като са на километър и половина”.



Откритият при водолазния оглед процеп на носа на кораба е дребен, има и 40-50 см протриване на корпуса, само че целостта му не е нарушена.
Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР