Велики четвъртък е! Време за боядисване на яйца и за

...
Велики четвъртък е! Време за боядисване на яйца и за
Коментари Харесай

Красиви великденски яйца: С лук, коприва и треви, в коприна и парче чорапогащник

Велики четвъртък е! Време за боядисване на яйца и за въвличане на козунаци. Защо в четвъртък и какво е смисъла на яйцата и на аления цвят, попитахме дамите в монтанското село Николово.

Евдокия Колова, Босилка Ефремова и Босилка Ерденкова – самодейци от читалище „ Народен будител “ в село Николово, описаха пред bTV за традициите на Великден.

„ Боядисването на яйца в четвъртък е обвързвано с Тайната вечеря и това е тайнството Божие “, показа Евдокия.

От потребителските асоциации поучават да не се чака последният миг

„ След тайната вечеря Исус Хрустос е предаден, а преди този момент да се случи, той благославя хляба на вечерята, разчупва го на части, раздава на учениците, сипва чаша вино и им дава да пият, като споделя, че хлябът символизира неговото тяло, а виното – неговата кръв “, добави Босилка.

Традицията повелява, че боядисването на яйцата би трябвало да бъде или рано сутринта на Велики четвъртък, или на Велика събота

Жените припомниха, че когато модерните бои към момента ги е нямало, яйца са се боядисвали с люспите на лук, коприва и разнообразни треви. Украсявали ги са с листенца от шубрак, а по-късно са ги увивали в късчета от чорапогащник и са ги пускали в боята.

Денят би трябвало да се употребява и за така наречен огромно филтриране - на мислите и на душата, както и на почистването на дома

Жените в Николово подготвиха колачи за Велики четвъртък, а в средата им сложиха по едно яйце. Те демонстрираха и античен метод за красиво накичване на великденските яйца - поставят се да се варят, увити в коприна, за 20 минути. След като се извадят, се оставят да престоят 20 минути, с цел да изсъхнат. А след това се минава по тях с лой за искра.

Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР