Великденските яйца могат да бъдат боядисани с изкуствени бои, а

...
Великденските яйца могат да бъдат боядисани с изкуствени бои, а
Коментари Харесай

Време е за боядисване на яйцата! Ползвйте люспи от лук, коприва и черен чай

Великденските яйца могат да бъдат боядисани с изкуствени бои, а може и с естествени. И резултатът ще ви удиви.

Боядисването на яйца за Великден е дълга традиция. Смята се, че първото боядисано яйце се появило, когато Мария Магдалена пристигнала при император Тиберий и възвестила Възкресението Христово. Императорът не й повярвал, споделил, че това е невероятно, както и че кокошото яйце не може да е алено. След тези думи кокошото яйце, което държал, станало алено. Смята се, че тази легенда поражда през Средновековието.

Според друга легенда Мария Магдалена подарява на императора към този момент боядисано в алено яйце. Този елементарен подарък заинтересувал императора, той разговарял с Мария и тя му разказала за Исус Христос, след което той повярвал.

Но във всеки случай обичаят да се боядисват яйца в ярки цветове е много античен и автентичен. Разбира се, ще ви трябват яйца с бели черупки. Можете да ги боядисате с изкуствени бои, а може и с естествени, което е доста по-забавно и забавно. Освен това на всяко яйце можете да нанижете листенца магданоз или всевъзможни други, с цел да извършите шарка.

С естествени багрила можете да боядисате яйца във всеки цвят, който желаете. Палитрата ще бъде доста разнообразна.

Струва си да запомните, че колкото по-дълго държите яйцата в разтвора, толкоз по-богат ще бъде нюансът. Средно, с цел да получите ослепителен цвят, би трябвало да държите яйцата в разтвора от 30 минути до няколко часа. За да получите пастелни нюанси, са задоволителни 10-15 минути. Можете от време на време да проверявате цвета на яйцата, като ги изваждате от разтвора и ги избърсвате със суха забрадка.

За да разнесете боята по-равномерно, натрийте яйцето със алкохол, кухненска гъба или разтвор на сода за самун.

Вижте с какви естествени бои могат да се боядисат яйцата за Великден 2023 година

Лилав цвят от хибискус

Хибискусът може да придаде на черупката разнообразни нюанси - от бледолилаво до сиво-виолетово. Сварете твърдо яйцата и ги подсушете. Сварете хибискус във вода и прибавете оцет. Колкото повече хибискус сварите, толкоз по-наситен ще бъде цветът.

Потопете яйцата в чаения разтвор и варете 15 минути на спокоен огън. След това оставете яйцата в разтвора, до момента в който изстинат изцяло. Това ще отнеме два часа.

Извадете яйцата от разтвора и ги поставете върху хартиена забрадка. Оставете ги да изсъхнат и избършете с памучен тампон, потънал в растително масло.

Жълт цвят от моркови или куркума

Жълти и оранжеви яйца могат да се получат благодарение на моркови. За да извършите това, сварете 0,5 кг моркови в два литра вода с добавка на 2 супени лъжици оцет и 1 чаена лъжичка сол. След това потопете яйцата в този разтвор и варете до приемане на стремежи колорит.

Можете също да боядисате яйца с куркума.

Сварете яйцата във вода с куркума, оцет и сол. Варете 10 минути и охладете. За да получите по-наситен цвят, можете да оставите яйцата в разтвора за една нощ. След това натрийте яйцата с масло за искра.

Можете също по този начин да сварите куркума във вряща вода и да прецедите. Посолете и сложете яйцата в бульона. Варете 12 минути на спокоен огън и прехвърлете в студена вода.

Тухлен цвят от люспи от лук

Червени яйца с богат тухлен колорит могат да бъдат направени благодарение на люспи от лук. За да извършите това, изсипете люспите с вряща вода, прибавете сол и варете за 40 минути. След това сложете яйцата в тенджерата и варете още 10-20 минути.

Трябва да има доста люспи, тъй че е по-добре да ги съберете авансово.

Синьо от алено зеле

Този автентичен колорит може да се получи благодарение на алено зеле. За да извършите това, нарежете зелето и напълнете съда с вода, тъй че да покрие изцяло зелето. Добавете оцет и сол и варете 20-30 минути. След това прецедете разтвора и потопете яйцата в него за няколко часа.

Зелен цвят от коприва

Яйцата, боядисани с коприва, се оказват с прелестен светлозелен или ментов колорит. Има два метода за боядисване на великденски яйца с коприва. Можете също да употребявате спанак, тогава нюансът ще се окаже по-наситен.

Сварете яйцата във вода със сол. След това запарете копривата с вряща вода и прецедете. Добавете оцет към бульона и потопете яйцата в него. Варете 15 минути на слаб огън и охладете.

Има и различен метод. Поставете копривата в тенджера с дебели стени. Отгоре се поставят яйца с бели черупки. Поставете различен пласт коприва. Налива се вода и се оставя да заври. Варете 10 минути и оставете вътре, до момента в който изстине.

Кафяво от черен чай

Яйцата за Великден също могат да бъдат боядисани в черен мощен чай. Те ще покафенеят.

Можете да сварите яйца във вода с добавена сол. След това запарете черен чай с вряла вода и прецедете. Добавете оцет към бульона и потопете яйцата в него. Яйцата се варят 15 минути на слаб огън и се охлаждат.

Можете също по този начин да сварите яйца във вода с добавка на черен чай и оцет. Варете 15 минути на слаб огън и оставете да се влива, до момента в който изстине. Яйцата ще бъдат тъмнокафяви.

Синьо-лилав цвят от боровинки

Доста безценен метод, защото боровинките са много скъпи. Но яйцата се оказват с необикновен синьо-виолетов нюанс. Ще ви трябват половин кг боровинки.

Сварете яйцата във вода със сол и оцет. След това размразете боровинките и изстискайте сока от тях през марля. Добавете оцет към сока и потопете яйцата в него. Оставете да се оцвети за 30 минути или повече, според от стремежи колорит.

Или сварете яйца във вода със сол. След това сварете боровинките във вряла вода и прецедете. Добавете оцет към бульона и потопете яйцата в него. Варете 15 минути на слаб огън и охладете.

Яйцата за Великден можете да боядисвате и по други способи. За розов цвят използвайте сок от цвекло или сок от алена боровинка. За виолетов нюанс можете да употребявате черешов сок. Жълт нюанс може да се получи и от шафран, а кафяв от какао или кафе.
Източник: novinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР