Великден е време за събиране със семейството, празнуване и споделяне

...
Великден е време за събиране със семейството, празнуване и споделяне
Коментари Харесай

От тефтера на баба: Традиционна българска рецепта за телешко месо за Великден

Великден е време за събиране със фамилията, празнуване и шерване на обичайни ястия. Едно такова ядене е сочното и ароматно печено телешко месо, което заема централно място на трапезата. Тази рецепта за печено телешко месо е въодушевена от обичаните предписания на нашите баби, излъчени през поколенията. Това класическо ядене е идеално за празничния мотив и ще ви придвижи в кухнята на вашата баба.

Съставки:
2 кг телешка плешка (или друго парче телешко месо)1 глава лук, нарязана на ситно3 скилидки чесън, смлени1 ч.л. червен пипер1 ч.л. черен пипер1 с.л. сол1/2 с.л. изсъхнал риган1/2 с.л. изсъхнал мащерка1/2 чаша олио1 чаша бульон или вода2 моркова, нарязани на едро2 стръка целина, нарязани на едро2 дафинови листа

Инструкции:

Подготовка: Започнете с приготвянето на съставките. Нарежете главата лук на ситно и смачкайте три скилидки чесън. Ако употребявате свеж лук или чесън, можете да ги нарежете по-дребно.

Мариноване на месото: В огромна купа смесете аления пипер, черния пипер, солта, ригана, мащерката и половината от олиото. Разбъркайте добре, до момента в който се получи гладка паста. Добавете телешката плешка и я намажете щедро с подправената паста, като се уверите, че месото е отмерено покрито. Оставете месото да почине за най-малко един час, с цел да поеме усетите.

Загрейте фурната до 180°C (350°F).

Сглобете печеното: В огромен тиган загрейте останалото олио на приблизително висока температура. Добавете нарязаните лук и чесън и гответе, до момента в който омекнат и станат ароматни, към 5 минути. Прехвърлете лука и чесъна в тава за печене.

Поставете телешкото върху зеленчуците и го заобиколете с морковите и целината. Добавете дафиновите листа и изсипете бульона или водата в тавата. Покрийте тавата с алуминиево фолио и я поставете във фурната.

Печете телешкото месо за към 2 часа или до момента в който доближи вътрешна температура от 71°C (160°F) при инспекция с термометър. Времето за готвене може леко да варира според от размера и формата на вашето парче месо.

След като месото доближи мечтаната температура, извадете тавата от фурната и деликатно отстранете фолиото. Увеличете температурата на фурната до 230°C (450°F) и върнете печеното назад в тавата. Печете без фолио за 15-20 минути, до момента в който повърхността стане златисто кафява и хрупкава.

Извадете печеното телешко от фурната и го оставете да почине за 10-15 минути, преди да го нарежете на филийки. Сервирайте това класическо ядене с гарнитура от картофено пюре, ориз или печени зеленчуци.

Насладете се на тази обичайната рецепта за великденско телешко месо, въодушевена от обичаните предписания на нашите баби. Това ароматно и нежно ядене сигурно ще бъде шлагер на вашата празнична софра!
Източник: novinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР