Век след като баща му и майка му избягали от

...
Век след като баща му и майка му избягали от
Коментари Харесай

Математик отново е изгнаник 66 години след като се върна в Русия

Век откакто татко му и майка му избягали от Русия, с цел да се спасят от болшевиките, известният математик Алексей Сосински откри, че историята се повтаря, когато президентът Владимир Путин нахлу в Украйна.

Израснал във Франция и Съединените щати, Сосински се реалокира в родината на родителите си през 1957 година и построява забележителна академична кариера. Но на 85 години той още веднъж е заточеник. Когато Путин стартира войната предходната година, той си тръгнал измежду нощ с два куфара.

Не се поколебах, незабавно направих всичко допустимо, с цел да се измъкна.  Алексей Сосински,, в телефонно изявление за " Ройтерс ".

Бивш студент му обезпечил самолетен билет до Истанбул - същия град, в който татко му бяга с транспортен съд през 1919 година - и оттова той пътува до Франция, където живее щерка му.

Владеещ три езика и към момента водейки курсове на студенти в Русия посредством Zoom, в този момент той чака да изкара остатъка от живота си в заточение.

 Математик още веднъж е заточеник 66 години откакто се върна в Русия
© Ivan Lapyrin, unsplash

Война и мир

Семейната история, която Сосински споделя с горделивост и огромни детайлности, е микрокосмос от съветската история на катаклизми, войни и репресии, датираща от повече от век.

Той бил сюрпризиран от " безусловно ужасното равнище на живот " даже в Москва. Но " срещу всякаква логичност " взема решение през 1957 година да остане там и да учи математика - предмет, за който счита, че Москва е " центърът на целия свят ".

До началото на 70-те години става доцент в Московския държавен университет и е печели интернационална известност в област на геометрията, наречена доктрина на възлите.
Кариерата му се срутва, откакто той и негов другар сформират писмо през 1974 година в отбрана на Александър Солженицин, писателят отстъпник, който беше изпъден от Съветския съюз. Адресирано до френско литературно списание, то е прихванато от Комитет за Държавна сигурност (на СССР) и приятелят губи работата си. Сосински е инструктиран да подпише формуляр за кандидатстване за часове по марксизъм-ленинизъм, само че по този начин и не може да се реши да го направи.

" Скъсах този лист хартия, взех празен лист и написах оставката си от факултета - изцяло откачено нещо ", сподели той. Той работил 13 години като редактор в научно списание, преди да успее да се върне в университетските среди.

 Математик още веднъж е заточеник 66 години откакто се върна в Русия
© Reuters

" Гнусен режим "

Десетилетия по-късно той към момента подлага на критика.

Западът, споделя той, рисково е подценил " интелигентността, хитростта, цялостната порочност и свирепост " на Путин, способността му да се приспособява към глобите и триумфа му в потреблението на държавните медии за " хипнотизиране " на популацията.

" Абсолютно извънредно е, че естествените елементарни хора поддържат този непоносим режим ", сподели Сосински. Украинският президент Володимир Зеленски е воин, който е правил неточности, само че като цяло прави " фантастична работа ", прибавя той.

Сосински споделя, че в този момент желае да почине във Франция, страната, в която се е родил. И не чака спорът в Украйна да завърши до тогава.

" Голям черноглед съм, тъй като съм съвсем сигурен, че войната няма да свърши, до момента в който съм жив ", споделя той.

Това е тип война, която никой в никакъв случай няма да завоюва.  Алексей Сосински

Въпреки това, както преди десетилетия, изгнанието към момента кара Сосински да не се стопира. Той споделя, че обмисля малко завръщане, даже единствено с цел да се види с другари и да посети дачата в Подмосковието, където да кара ски през зимата и да плува в езеро през лятото.

" Изненадващо, вярата ми е, че по някое време ще преодолея страха си от репресии и ще се върна в Русия за лятото - в случай че не идната година, то година по-късно или още година по-късно ", сподели той.

" Дъщеря ми е безусловно паникьосана от мисълта, че ще се върна в Русия и ще бъда вкаран в пандиза и господ знае какво... Така че би трябвало да я убедя, че не би трябвало да се тревожи. "

Всичко, което би трябвало да знаете за:
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР