Вечерня в първи ден на Възкресение Христово - Пасха -

...
Вечерня в първи ден на Възкресение Христово - Пасха -
Коментари Харесай

Празнично богослужение за Второ Възкресение Христово се отслужи в „Св. Неделя“

Вечерня в първи ден на Възкресение Христово - Пасха - празнично свещенодействие за по този начин нареченото Второ Възкресение Христово се организира в митрополитския катедрален храм " Св. Неделя " в София.

На тази празнична литургия, по традиция, се четат текстове от Евангелието на разнообразни езици, отдадени на Възкресението на Божия наследник - Иисус Христос. Така се припомня, че богатствата новина за Христовото Възкресение е била отнесена от апостолите до всички нации по света.

Белоградчишкият свещеник Поликарп - викарий на Софийския митрополит, отслужи през 2023 година празничното свещенодействие за по този начин нареченото Второ Възкресение Христово в митрополитския катедрален храм " Св. Неделя ". На службата, наречена още вечерня, тогава за повторно след среднощ прозвуча евангелският текст, възвестяващ за възкръсналия Спасител.

Богослужението стартира с празничния тропар за Възкресение Христово, който се извършва на църковнославянски език. С него Църквата възвестява успеха на живота над гибелта, която е направил Нашият Спасител - Иисус Христос.

Възкресение Христово, или Великден, е денят, в който християните честват Възкресението на Сина Божи Иисус Христос на третия ден, откакто е разпънат на кръст и заровен. Със гибелта си Иисус Христос е изкупил греховете на човечеството, а с Възкресението си дал вяра за живот след гибелта. В евангелските текстове постоянно се загатва, че приживе Иисус Христос неведнъж е предсказвал разпъването си на Кръста и Възкресението си след три дни. Когато на третия ден след погребението му Мария Магдалина отива с други дами в гробницата, с цел да намаже тялото на Иисус с благовонни масла, каквато е била древноюдейската традиция, намира гробницата празна.

Източник:БТА

Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР