Вече са ясни победителите от втория ден на на най-престижния

...
Вече са ясни победителите от втория ден на на най-престижния
Коментари Харесай

Незрящ става спортен коментатор, дигитализирана африканска азбука: още победители от рекламния фестивал Cannes Lions

Вече са ясни спечелилите от втория ден на на най-престижния рекламен фестивал Cannes Lions. Рекламите са оценени по критериите творчество, успеваемост и иновация в световната рекламна, маркетингова и информационна промишленост.

Ето и тазгодишните спечелили в категориите, обхващащи забавление и занаятчийство:

Развлечение, спорт (Entertainment Lions for Sport)

Тази категория уважава силата на спорта и електронните спортове при свързването на хората и марките.

543 претенденти, 40 в шортлистата, 9 акции, отличени с " Бронзов лъв ", 7 със " Сребърен лъв ", 3 със " Златен лъв " и огромната премия (Grand Prix).

Големият победител е " Dreamcaster " на марката за бира Michelob ULTRA и рекламната организация FCB (Foote, Cone & Belding).

Основно заради скоростта си, баскетболът е предизвикателство за общността на незрящите и хората с повредено зрение. Michelob ULTRA и FCB сплотяват сили, с цел да обезпечат налична, новаторска технология, която оказва помощ на тези хора да се насладят и да изживеят баскетбола както в никакъв случай до момента. Те канят Камерън Блек, който не вижда, да бъде коментатор на мач на " Ню Йорк Никс " - онлайн по малкия екран.

Развлечение (The Entertainment Lions)

Развлечение, гейминг (Entertainment Lions for Gaming)

Тук спечелилият е взел огромната премия в две категории - Развлечение (681 претенденти, 60 в шорлистата) и Развлечение, гейминг (539 претенденти, 43 в шорлистата), която е отдадена на свързването на хора и марки посредством гейминг.

Двойният награден е " Clash from the Past " на известното мобилно приложение Clash of Clans. Агенцията е Wieden + Kennedy.

Чудите ли се кой би повярвал, че тази игра е на 40 години, когато в реалност е на 10? Мнозина. Фалшивата 40-а годишнина на Clash of Clans бе подкрепена със ужасно реалистични доказателства като пълнометражен документален филм, показващ невижданите три десетилетия игри, разменни карти (подобни на " Ю-Ги-О " ) и даже зърнена закуска, изкупена от интернет като тоалетна хартие по време на COVID-пандемията.

Въпреки че играта, която е под формата на мобилно приложение за iOS, е пусната през 2012 година, Wieden+Kennedy е имала за цел да придърпа почитателите ѝ, като им насади четири десетилетия от подправени познания, в които играта съществува от 1982 година Освен мини документалния филм, екипът зад акцията даже открива някои бранд партньорства, с цел да изплете още повече достоверна мрежа от заблуди.

Дизайн (Design)

876 претенденти, 70 в шортлистата, 18 с бронз, 10 със сребро, 5 със злато и огромният победител.

Голямата премия отиде при " ADLaM - An alphabet to preserve a culture ". Кампания на Microsoft и организацията McCann Ню Йорк.

Пулаар, езикът на народа Фулани от Западна Африка, се приказва от над 40 милиона души, само че през по-голямата част от историята той не е имал писменост. Решени да запазят родния си език, през 1989 година братята Ибрахима и Абдулайе Бари основават ранна версия на писменост, която назовават ADLaM - в ръкописна форма. И въпреки всичко остава нуждата от дигитализиране на писмеността, с цел да може да се употребява за връзка посредством технологии, давайки опция на хората от Фулани да прогресират в бизнес и персоналната връзка.

Така братята Бари стартират да работят с Microsoft през 2018 година, което през април 2023 година води до обновяването на писмеността в ADLaM Display, еволюцията на Пулаар, създадена в партньорство с McCann Ню Йорк и налична в пакета Microsoft 365.

Дигитално занаятчийство (Digital Craft)

Категория, отдадена на софтуерното творчество.

545 претенденти, 51 в шортлистата, 9 с бронз, 7 със сребро, 3 със злато и огромната премия.

Големият победител тук е " Never Done Evolving Feat Serena " на спортния колос Nike и студиата AKQA (Мелбърн, Портланд и Сао Пауло).

За 50-ата годишнина на Nike противоречивият бранд и AKQA се връщат обратно във времето, с цел да основат конфликт сред тенис легендата Серина Уилямс от първия ѝ шампионат от Големия шлем на US Open през 1999 година и мача ѝ на Откритото състезание на Австралия през 2017 година Целта е била да се разбере по какъв начин Серина е стигнала до мястото, на което е в сегашното, и по какъв начин би траяла да провокира бъдещето.

Машинното образование съумява да моделира стила ѝ на игра - взимане на решения, избор на удар, реактивност, възобновяване и еластичност - въз основа на архивни записи. Надграждайки техниката vid2player, създадена от Станфордския университет, Nike съумява да вдъхне живот на моделите на Уилямс.

Индустриално занаятчийство (Industrial Craft)

860 претенденти, 54 в шортлистата, 22 с бронз, 16 със сребро, 11 със злато и огромната премия.

Победителят е " My Japan Railway " на японската железопътна група JP Group (Japan Railways Group) и организацията Dentsu. Inc.

Влаковите линии, ръководени от японската железопътна група, образуват гръбнака на инфраструктурата за публичен превоз в Япония. Чрез мрежата си из цялата страна те освен оказват помощ на японското общество в продължение на 150 години, само че остават и неразделна част от всекидневието. Хората обаче,,започват да ги одобряват за даденост ".

За да се оправят с казуса, Dentsu и японската железопътна група създават проект за наново свързване на Japan Railway с клиентите по прочувствен път. Използват обстоятелството, че единствено 6% от японците са посетили всичките 47 префектури - административните единици, на които е разграничена страната. И по този начин акцията се устремяват да усили интереса към вътрешните пътувания и да внесе детайл на развлечение в пътуването с трен.

Развлечение, музика (Entertainment Lions for Music)

Категория, отдадена на креативните музикални съдействия и брандираното музикално наличие.

386 претенденти, 28 в шортлистата, 8 с бронз, 5 със сребро, 3 със злато и два огромни спечелилия - единият в " Брандирано музикално наличие - " Съвършенство в музикален видеоклип " и другият " Предизвикателства и пробиви > Многообразие и включване в музиката ".

Единият от спечелилите е музикалното видео " Beautiful Life “ на режисьора на продуцетската компания Smuggler Филип Юманс за английския инди рок и сол артист Майкъл Киванука. Визуален декор на песента на Киванука е игра на съветска рулетка. Хората, които играят, са на ДМТ - един от най-силните халюцигенни опиати. Юманс преплита гледните точки на четирима младежи, всеки от които претърпява живота си на лента, преди да дръпне спусъка.

Видеоклипът е сниман на лента във формат 16 мм. Поглъщащият метод на Юманс основава смели, динамични и клаустрофобични подиуми, до момента в който камерата по време на всяка ретроспекция носи носталгично и реалистично чувство.

 The Greatest, Apple, реклама, Международен ден на хората с увреждания

Другият победител, " The Greatest “, показва уговорката на Apple към достъпността. Проектът стартира преди Международния ден на хората с увреждания през декември 2022 година

Филмът има за цел да увеличи осведомеността за няколко софтуерни нововъведения в помощ на хората със зрителни, слухови, двигателни или когнитивни увреждания.

" The Greatest " наблюдава живота на седем невероятни индивида, като показва и ново отношение към изобразяването на уврежданията.

Филмово занаятчийство (Film Craft)

1537 претенденти, 121 в шортлистата, 30 с бронз, 17 със сребро, 8 със злато и огромната премия.

Големият победител тук е късометражният филм към песента на рапъра Кендрик Ламар и Тейлър Пейдж " We Cry Together " - артикул на американската развлекателна компания pgLang, учредена от Кендрик Ламар и Дейв Фрий през 2020 година

Дуетът е един от най-обсъжданите в сектора, а клипът разми границите сред музика, спектакъл и лирика. Песента " We Cry Together " бе похвалена за,,бруталната си почтеност, недопечен разговор и невероятна динамичност ". Филмът е режисиран взаимно от Ламар, Джейк Шрайер и Дейв Фрий. Публиката вижда Ламар и Пейдж да играят своите елементи от песента в буен, нефилтриран спор, до момента в който минава денят. Със сигурност и методът на снимане, и цялостното боравене със светлина са съдействали за решението на журито.

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР