Вече са в сила нови, по-високи с 20%, цени на

...
Вече са в сила нови, по-високи с 20%, цени на
Коментари Харесай

БДЖ вдигна цените на билетите с 20%

Вече са в действие нови, по-високи с 20%, цени на билетите за влаковете. От БДЖ обосноваха повишаването с нарасналите разноски за прехрана на сдружението през последните три години. Националният железопътен транспортьор не е променял цените си от началото на 2012 година, като се изключи индексиране през 2020 година с 1,8%, показват от държавните железници.
Актуализират се и цените за резервация на непокътнато седящо място и място за пътешестване в спален и кушет вагон. Увеличение ще има и за абонаментните карти и картите " Класик " и " Младеж ". Те дават право на 50% понижение от цената на билета за пътешестване във втора класа на пътническите и бързите влакове при безграничен брой пътувания за една година от датата на издаване на картата.
Без смяна ще останат цените на картите " Дете ", " Учащ ", " Семейство " " ТПЛ " и " Възрастен ", които са на алегорична цена от 1,00 лева Превозът на деца до 7-годишна възраст ще се реализира гратис против даване на документ, удостоверяващ възрастта на детето и наложително издаване на билет с нулева стойност. При пътешестване със спален вагон и прилагане на настрана легло отпада нуждата да се заплаща половината стойност на билета за пътешестване на деца до 7 години.
Транспортният министър Георги Гвоздейков мина към директно договаряне по мегапоръчката за пазаруване на 35 нови мотриси, като предложения 4 компании за водене на договаряния. От оповестено съобщение в регистъра на публичните поръчки излиза наяве, че Гвоздейков ще договаря с фирмите, присъединили се безуспешно в миналата поръчка, както и с полското поделение на немската " Щадлер ", която към този момент подписа контракт по друга огромна поръчка с министерството за 7 двуетажни влака.
Мегатъргът е с планирана стойност от 1,1 милиарда лева, като по него ще бъдат закупени 35 мотриси с по най-малко 200 седящи места и скорост на придвижване от над 160 км/ч. В миналата социална поръчка се стигна до отваряне на предложения на две компании - Шкода и ПЕСА, а консорциум към румънската “Алстом ” оспорва поръчката. До прекратяването й обаче се стигна не около жалбата на “Алстом ”, а поради препоръчани от фирмите периоди, които излизат отвън оптимално избраните от възложителя. Транспортното министерства упорства да получи мотрисите в период от 28 месеца от влизането в действие на договорите, като и двете компании, подали предложения, обявиха по-дълъг период на доставка. И по процедурата за директно договаряне срокът за доставка остава без смяна - 28 месеца. Той е подбуден от приключването на хоризонта за осъществяване на Националния проект за възобновяване и резистентност - 2026 година България рискува да не може да изиска част от парите при закъснение на обособени вложения и промени.
Източник: duma.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР