Възрожденската община Елена обедини спорта и фолклора, като създаде инициативата

...
Възрожденската община Елена обедини спорта и фолклора, като създаде инициативата
Коментари Харесай

Възрожденска Елена съчетава планинарство и народни танци



Възрожденската община Елена сплоти спорта и фолклора, като сътвори самодейността " Движим се и танцуваме дружно ". Включват се дами и мъже, млади и остарели, обединени в общата си обич към природата и българския фолклор.
Планинарите са хора със свободен дух, а танцьорите на национални танци са хора с необятна душа. А когато това се съчетае в балканджиите, хоризонтът и опциите са необятни, споделя Цветана Гайдарова от дирекцията по Образование, просвета и вероизповедания в община Елена, обяснявайки за какво тази година е основана самодейността: 

" Обединяват се хората, които обичат туризма и магията на фолклорния танц. Правим го, тъй като във времето, в което живеем, след двете години цялостен застой, всички сме закопнели за магията на танца и прохладата на Еленския балкан – това, което ни прави в естетика със себе си и с близките ". 

И запалянковците балканджии от Елена, родители и деца, нарамват раниците, накичват се с настроението на националната ни музика и поемат по баирите: 

" Зарежда ни с позитивна сила и здраве, което е най-важно, и доста ни е прелестно да се разхождаме, тъй като е здравословно ". 

" Включвам се в този поход за наслаждение. За мен това преживяване е вълнуващо. Аз обичам да си играя и на телефона, обаче и тук би било забавно. Аз одобрявам и националните танци и боготворя да играя хора ".



Поредният поход през дебрите на вековните гори и билото на Еленския балкан беше до село Блъсковци, а походът минава и стопира за къса отмора в подножието на връх Жидовец и глътка жива вода от Жидовската чешма. Легендата за чешмата споделя Николай Наумов:  

" Една мома е идвала на тази чешма за вода. Под Жидовец е живеел змей-горянин, който е похитил момата. Нейните близки и родственици са се преборили със змея и са съумели да я спасят. Хората оттогава са почнали да споделят Жидовска чешма и водата – жива вода. Ние постоянно, когато минаваме от тука, пием от тази вода, с цел да сме живи и здрави ".  

Сред запалените туристи и танцьори на български хора е и кметът на Елена Дилян Млъзев: 

" Да съвместим придвижването с любовта към фолклора, към хората. Балканът ми носи успокоение, общуването с природата. Душата се отваря, когато човек поеме надълбоко въздух, като извика в гората, по различен метод се усеща. Съчетаваме двете неща – феновете на туризма да поиграят хора, феновете на фолклора да походят малко с туристите ". 

Походите са отворени и всеки може да се включи в тях, а всеки от преходите приключва с кръшни български хора: 

" Българският танц – ние просто се усещаме живи с него, нещо доста красиво, той ни държи живи ". 

" Аз съм на 15 години и за мен българският фолклор е нещо, което младите би трябвало да запазят ". 

" Всичко ми тупти – сърце, душа, крайници, всичко! Удоволствие е танцът, танцувам от доста дребна. Когато чуя национална музика, сърцето ми просто изкача ". 

Следващият поход с национални танци от акцията на община Елена " Движим се и танцуваме дружно " ще е към местността Марков – Райов камък с региона на костенурките, където се счита, че има светилище, за се заредят туристите и танцьорите с още здраве и въодушевление. 
Източник: bnr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР