Възможностите за кандидатстване за саниране на многофамилни жилищни сгради представиха

...
Възможностите за кандидатстване за саниране на многофамилни жилищни сгради представиха
Коментари Харесай

Тръгна санирането в Карлово. Какви документи са необходими?

Възможностите за кандидатстване за саниране на многофамилни жилищни здания показаха на 11 януари кметът на Карлово доктор Емил Кабаиванов, заместник-кметът Данка Люртова и началникът на отдел „ Планиране и разработка на планове и стратегии “ Красен Краев.

Пред шефове на етажната благосъстоятелност на среща в зала „ Васил Караиванов “ доктор Кабаиванов заяви, че изискванията за саниране са изменени.

„ Вече имаме по-голяма изясненост, известни са лимитираните и референтни стойности. Финансирането ще е по Плана за възобновяване и резистентност. “, акцентира кметът. Той добави, че за община Карлово са избрани 30 милиона лв. за цялото саниране, само че в случай че в посочените периоди са утвърдени планове за по-малка сума, останалите средства ще се разпределят сред други български общини.

Красен Краев разясни, че Управляващ орган на процедурата „ Подкрепа за стабилно енергийно възобновяване на жилищния сграден фонд - стадий I ” е Дирекция,,Жилищна политика ” в Министерство на районното развиване и благоустройството, а финансирането - от Механизма за възобновяване и резистентност. Предложения за осъществяване на инвестиция могат да бъдат подавани единствено в партньорство с общинската администрация на общината, където се намира постройката, стана ясно на срещата. Бенефициент и водещ сътрудник е Община Карлово в партньорство със Сдруженията на притежателите - краен адресат на финансовата помощ.

Допустими за саниране по новия механизъм са:
сгради, предопределени за непрекъснато обитаване, в които минимум 60% от разгънатата им застроена повърхност се заема от жилища; сгради, в които независимите обекти са минимум четири и принадлежат на повече от един собственик; сгради, проектирани преди 26.04.1999 година; блокове, в които общото заседание е взело решение за кандидатстване по процедурата с болшинство, не по-малко от 67% от идеалните елементи от цялата постройка.
     Допустимо е подаване на едно планово предложение за една постройка или блок-секция.

     Минималният размер на средствата  за една многофамилна жилищна постройка е 50 000 лева, а оптималният - 9 500 000 лв..  В сегашния първи стадий не се изисква съфинансиране от крайния адресат на средствата, т.е. санирането е изцяло гратис за хората. Срокът за кандидатстване по процедурата е до 17:00 часа на 31.05.2023 година

     Сдруженията на притежатели, кандидатствали по завършилата към този момент Национална стратегия за енергийна успеваемост на многофамилни жилищни здания, няма да употребяват преимущество при кандидатстване по актуалната процедура и следва да подадат всички изискуеми документи. Сгради, утвърдени за финансиране по Националната стратегия, могат да получат финансиране по актуалната процедура, в случай че прекратят подписаните контракти за безплатна помощ с Българска банка за развиване ЕАД.

     Наличието на енергийно и техническо проучване (включително документ за енергийни характерности на постройка в употреба и механически паспорт) е авансово изискване за кандидатстване по процедура. Услугата се разпорежда от Сдружението на притежателите.

     Кметът, неговият заместител и началникът на отдела за разработка на планове дадоха отговор на въпросите, сложени от представители на сдруженията на притежателите.

     Всички детайлности за допустимите и неприемливи за финансиране съществени и съпътстващи действия, както и нужните документи за кандидатстване, могат да бъдат открити на формалната Интернет страница на Община Карлово :

За контакти: Красен Краев – тел.0335 /54-551; еmail:
Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР