Възможно ли е портиер да се превърне в програмист и

...
Възможно ли е портиер да се превърне в програмист и
Коментари Харесай

От портиер до програмист – една история от Враца

Възможно ли е пазач да се трансформира в програмист и то във Враца? Ако съдим по историята на Светослав Василев, която споделя блогът на фондация “Америка за България”, то отговорът е изрично “да”.

Преди три години Светослав Василев е пазач в компютърна зала във Враца. Именно там той се среща с Емилиян Кадийски, умел програмист и преподавател по информатика, който посредством преди малко учреденото „ Враца програмен продукт общество “ се пробва да разпространява специалността си в родния си град.



Безплатните курсове по програмиране, които „ Враца програмен продукт “ предлага, са отворени за безработни, работещи и гимназисти с ползи в региона, което кара Светльо да се зачете в рекламните брошури за един от идните курсове, които Емил отива да отпечата, и взема решение да се яви на приемния изпит.

Няколко седмици по-късно, Светльо е уверен, че се е провалил на теста. Определя го като доста сложен, а уменията си, добити най-вече от самообразование, като незадоволителни, с цел да се оправи със дилемите по математика, компютърни умения и британски език.

В последна сметка обаче, Светльо освен че се оправя с приемния изпит за курса на „ Враца програмен продукт “, само че резултатите му са забележително положителни за момче, за което университетските изяви не са били приоритет в учебно заведение. Софтуерния курс приключват по-малко от половината от хората, почнали го със Светльо. През януари 2017 година се причислява към Inveitix – софтуерна компания, чийто екип е формиран от ученици на академията на „ Враца програмен продукт “. Inveitix основава уеб страници, игри и приложения за клиенти от образованието, туризма, неправителствения бранш и бижутерийната индуст

Източник: computerworld.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР