Възможно е източникът на замърсяване да идва и от складовете

...
Възможно е източникът на замърсяване да идва и от складовете
Коментари Харесай

Прокурор пое обгазяването на Карнобат, докато областният управител и кметът мълчат

Възможно е източникът на замърсяване да идва и от складовете за торове, в чиито състав има циановодород

Ръководителят на Районната прокуратура в Бургас Мария Маркова дойде преди малко в Карнобат, с цел да поеме персонално следствието на полицията за смъртоносното обгазяване на града. Ще се изслушат отчетите на Регионална инспекция за опазване на околната среда, РЗИ, на криминалистите и оперативните служащи, ще се разпитват очевидци и потърпевши лица. Това научи Флагман.бг от управлението на кабелния цех, откъдето са потърпевшите и настанени в болница служащи след обгазяването им с циановодород в продължение на няколко денонощия.

Междувременно притежателят на химичната база за обработка на нефто артикули – Мирослав Чоков, съобщи, че няма никаква виновност за настаналата нощес суматоха в намиращия се наоколо кабелен цех.

„ От 5-и април предприятието ми е запечатано, а начело пази полиция. Нямам никаква виновност - работя от 30 години под непоколебим надзор на Регионална инспекция за опазване на околната среда, подобен на този, с който работи „ Лукойл Нефтохим “, сподели Чоков. „ Цистерната, за която пожарникарите настояват, че съдържала циановодород, измервайки го с нелицензиран газоанализатор, в действителност има три пръста нефтени утайки. Моята шахта няма нищо общо с шахтата, която стига до кабелния цех “, сподели още Чоков.

Според различен източник в близост било цялостно със хранилища, съхраняващи торове за растителна отбрана, които съдържали смъртоносния циановодород в състава си. Тези торове били срещу плъхове и мишки.

„ Преди 4 години още веднъж бях наклеветен, че аз изхвърлям циановодород в канализационната мрежа и тогава никой не се зае да потвърди това изказване “, сподели Чокоя по този мотив.

По-рано през днешния ден, от 10 часа регионалният шеф Пламен Янев е свикал Кризисен щаб в Община Карнобат със състав – РИОСВ-Бургас, Инспекция по труда, ОДМВР-Бургас, Пожарна и РЗИ-Бургас. Щабът е заседавал в кабинета на кмета Георги Димитров. Това съвещание бе извършено при закрити врата за публицисти, само че по-късно никой от присъстващите вътре не счете за нужно да даде конференция или просто да успокои популацията.

Рано тази заран Флагман.бг за следващ път сигнализира за припаднали и повръщащи служащи в двора на кабелния цех измежду нощ, за кряскане на спешна помощ и полиция, и за следващо затваряне на завода.

Из града се носи слух, че е допустимо да става дума за бойкот от страна на самите служащи – над 70 % от общо 1400 служащи и чиновници са с мюсюлманско изповедание и се надяват по този метод да си подсигурят по-продължителна отпуска за Рамазан Байрям, който стартира от през днешния ден и ще продължи до неделя.

Най-страшното, че циановодородът от тези шахти отива в река Мочурица, където се изливат всички канализационни води на Карнобат, преди да се влеят в река Камчия и оттова да преминат към язовира.

*Авторът на фотографията е от служащите в кабелния цех и искам да остане неизвестен.
Източник: flagman.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР