Възможно е да не ви се прииска да хапнете храна,

...
Възможно е да не ви се прииска да хапнете храна,
Коментари Харесай

Правилото на петте секунди работи! (ВИДЕО)

Възможно е да не ви се прииска да хапнете храна, която сте вдигнали от пода. Но известното предписание на петте секунди в действителност работи, въпреки и при известни условия: и самият артикул, и повърхността, върху която пада, би трябвало да са сухи.

По време на шоу, отдадено на правилото на петте секунди, инженерът на НАСА Майк Михам предложил на непознати в парка бисквита, която по-късно „ несъзнателно “ изпускал на земята. Само един човек се решил да опитва почерпката.

Вярно е, че бактериите „ скачат “ върху храната, откакто тя допре повърхността. Но единствено в случай че храната или повърхността са влажни.

Влажната храна за 30 секунди съумява да събере 10 пъти повече бактерии, в сравнение с тази, която сте вдигнали след три секунди.

Ешерихия коли, салмонела и листерия обожават влажната среда. Те всмукват влагата и я употребяват за размножаване и напредък.

Доста по-безопасно е да изпуснете храна на килима, защото площта на допиране с влакната на негладката повърхнина е минимална. Следователно и опцията за преместване на бактериите също не е толкоз огромна.

Но в случай че сте изпуснали суха храна върху суха повърхнина, то имате известно време, преди да я окупират бактериите. Правилото на петте секунди в действителност работи.

Източник: megavselena.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР