Във всяко изкуство има няколко души, за които се говори

...
Във всяко изкуство има няколко души, за които се говори
Коментари Харесай

Легендарният испански хореограф, който никога няма да се завърне в родината си

Във всяко изкуство има няколко души, за които се приказва единствено със суперлативи. В балета Начо Дуато е един от тях. Творческата му биография е толкоз дълга и забавна, че е невероятно да бъде изброена, тъй като единствено тя ще заеме цялата публикация. Но в живота на този именит хореограф има една особена, мрачна дата – денят, в който ненадейно и без пояснения е уволнен от мадридската Компания Насионал де Данса след 20 години отпред на трупата. Уволнението му е водеща вест в доста международни медии, феновете на балета в целия свят са шокирани, а Дуато афишира, че повече в никакъв случай няма да прави хореография в Испания.

Скоро по-късно Дуато отпътува за Санкт Петербург, нает от милиардера Владимир Кехман за хореограф на Михайловския спектакъл – с история на съвсем два века и репертоар изцяло в духа на класическия балет.

Тук стартира филмът за Дуато, проследяващ първата година от работата му в Санкт Петербург. Студеното време и езиковата преграда са най-малките спънки за хореографа – множеството придвижвания на танцьорите той демонстрира самичък, без потребност от превод, а заетостта му е такава, че така и така не излиза от театъра.

Същевременно за човек с толкоз сила и креативен обсег самотното битие в непознат град е трудно – Дуато страда от хронично бодърствуване, пие прекомерно доста, а в дребното си свободни часове рисува обезверени, мрачни картини, размазвайки боята с четки, пастели и ръце. Изглежда, че въпреки всичко за хората на изкуството то, изкуството, надалеч не е задоволително – даже работейки с най-хубавите танцьори в света и с на практика неограничени финансови средства за костюми и декори, Дуато си остава разтревожен и незадоволен. Това проличава отчетливо и в балетите му за Михайловския спектакъл, които са доста покрай класическия канон и са мъчително красиви.

Днес Начо Дуато е шеф на балета на държавната опера в Берлин и аз персонално към този момент ревизирах кои негови постановки мога да виждам в идния сезон.



 
Източник: momichetata.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР