Във въпрос 7 отговор Б на матурата има техническа грешка,

...
Във въпрос 7 отговор Б на матурата има техническа грешка,
Коментари Харесай

В матурата има техническа грешка, която се прикрива от министерството, смята езиковед

" Във въпрос 7 отговор Б на матурата има техническа неточност, която се прикрива, като Министерството на образованието и науката си измислят нова граматика. " Това разяснява езиковедът от Нов български университет доцент Борислав Георгиев в ефира на Би Ти Ви. Става дума за изречението " Убедително написаното писмо на младия и упорит претендент впечатли комисия ".

Той изясни, че в тази ситуация става дума за съответно мотивационно писмо, изпратено от съответен човек, и разясни, че в случай че приказваме за случайна комисия, няма показателно местоимение. " Тук има семантична неточност и колкото и на МОН да им се желае като с нож да разрежат едното от другото, то не става ", добави Георгиев.

" Жалко е, че всека година по това време настъпва нервност около матурите, започваща с ограниченията по сигурността, дебненето на дванадесетокласниците повече, в сравнение с пандизчиите ", разяснява другият събеседник в студиото - Цвета Брестничка, която е ръководителят на асоциация " Родители ".

При сходни неточности и разногласия има свръхреакция, тъй като изпитът е значим за зрелостниците и техните родители ", добави тя. " 90% от българите не се оправят с цялостния и късия член ", уточни още доцент Георгиев в коментар за равнището на граматичните знания у нас. " Много хора не се оправят, тъй като методът, по който се преподават граматика и правопис, е смъртоносен – тъй че да отврати децата, а не да има даде опция да пишат грамотно ", сподели той.

Според публична позиция на министерството на образованието във въпроса няма неточност. " Когато приказваме за граматични неточности, това значи, че посочването е обвързвано с нарушение на граматично предписание ", съобщи държавният специалист по български език в МОН Александър Трингов във връзка изказвания за неверен отговор на задачата, заяви организация " Фокус ", като цитира пресцентъра на министерството.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР