Във Фейсбук се разпространява спонсориран видеоклип, в който българският писател

...
Във Фейсбук се разпространява спонсориран видеоклип, в който българският писател
Коментари Харесай

БРУТАЛНА ИЗМАМА: Георги Господинов рекламира крем за ставни болки

Във Facebook се популяризира спонсориран видеоклип, в който българският публицист Георги Господинов популяризира крем за лекуване на ставни болести. Страницата, разгласила клипа, е спонсорирала и други видеоклипове, генерирани с изкуствен интелект, с още известни персони от България – актьорите Михаил Билалов и Камен Донев, ТВ водещата Нели Хаджийска, проверяващия публицист Христо Грозев, режисьора Магърдич Халваджиян.

Всички клипове съдържат еднакъв текст и приканват потребителите да последват линка на рекламата. Връзката води до изфабрикувана публикация, която популяризира крем за заболели стави, който не се продава в аптечната мрежа и може да бъде поръчан само през форма за контакт, налична след клик върху видеото.

Проверка на Factcheck.bg сподели, че всички видеа са дийпфейк (deepfake) – основани благодарение на изкуствен интелект. Кадрите с Георги Господинов идват от негово присъединяване във форума на книгата в Лвов през 2023 година (Lviv BookForum 2023). Оригиналните фрагменти са манипулирани и върху тях е насложен изфабрикуван тон, който прилича гласа на писателя, а изображението е променено по този начин, че придвижванията на устата да се приближават до изфабрикуваното обръщение.

Забелязва се, че на моменти движенията на устата не съответстват със звука, а някои думи са изречени с неверно акцентиране или с несъответствуваща интонация, което е типична характерност на пресъздадената с изкуствен интелект тирада.

Клик върху рекламата води до изфабрикувана публикация, която имитира материал на българското онлайн издание „ Факти.бг ”. Уеб страницата демонстрира идентична лента за навигиране на тази в истинския уебсайт. Използвано е достоверното лого на медията и присъщия червен цвят на навигацията.

Линковете на лентата за навигация обаче не водят до разнообразни категории на информация, а назад към същата страница. Впечатление вършат разлика в шрифтовете и неналичието на огромна част от графичните детайли на истинския уебсайт – да вземем за пример секции, които препращат към разнообразни рубрики, както и онлайн реклами. Уеб адресът също няма общо с този на онлайн медията.

Изфабрикуваната публикация е озаглавена „ БРИДЖИТ НИЛСОН: „ КАК съдебна експертиза ОКАЗАХ В ИНВАЛИДНА КОЛИЧКА. “ ”. Търсене на заглавието в Google не води до нито един резултат с еднакъв текст. Проверка във „ Факти.бг ” сподели, че сходна публикация не съществува в уеб страницата на онлайн медията.

Статията съдържа изфабрикувана история за известната актриса от датски генезис Бриждит Нилсен, за която се твърди, че се е придвижвала с инвалиден стол поради ставно заболяване. Като доказателство е показан кадър, на който се вижда Нилсен в количка за хора с лимитирана подвижност.

Следва изфабрикувано изявление с български доктор, показан като „ Доктор Николай Димитров, Общопрактикуващ доктор, ортопедичен хирург, общопрактикуващ доктор, публичен деятел, създател на книги за здравето. ”

Към представянето на фиктивния лекар има и фотография на мъж в бяла престилка. Проверка на изображението сподели, че това е фотография на американски кардиолог на име Нейтън Харун Техрани.  

Проверка на Factcheck.bg сподели, че български ортопед-хирург на име Николай Димитров съществува, само че той не наподобява по този метод.

Проверка в регистъра за реклами на Facebook Ad Library демонстрира, че страницата, спонсорирала манипулираното видео с Георги Господинов, е спонсорирала още други сходни реклами. Съществува и втора страница, която разгласява и спонсорира същото наличие във Facebook. 

Видеото с българския публицист, както и други клипове, употребявали идентичността на известни българи, са спонсорирани от две страници във Facebook – „ Crystal Gallery ” и „ Nice phoyo ”. И двете страници употребяват екранни фотоси от уеб сайтове за диети и спорт като корици и профилни фотоси. 

Данните за контакт и на двете страници във Facebook са едни и същи. И двете страници са основани на една и съща дата – 20 май 2022 година За връзка са предоставени китайски имейл адрес и китайски телефонен номер, само че съгласно информацията, налична в регистъра Ads Library на Facebook, страниците се ръководят от Украйна.
В умозаключение:
Манипулирано видео употребява лицето на писателя Георги Господинов за реклама на артикул за заболели стави. Видеото е диийпфейк – манипулирано благодарение на изкуствен интелект. Оригиналните фрагменти са от присъединяване на Господинов в книжовен фестивал в Украйна през 2023 година Върху тях е насложен изфабрикуван тон. Видеото се популяризира във Facebook като спонсорирана реклама на крем за стави. Клик върху рекламата води до подправена страница, която имитира публикация на съществуваща българска онлайн медия.
Източник: lupa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР