Във фантазията човек проектира неща, които после евентуално може да

...
Във фантазията човек проектира неща, които после евентуално може да
Коментари Харесай

Пътят през сивото ежедневие с изложбата ”Мъгливо с малко дим”

" Във фантазията човек проектира неща, които след това вероятно може да случи. Важно е и в миг на компликация - минахме през 2 години пандемия, след това се случи тази извънредно грозна война, която се води на 10 км от нас. Човек по този начин може да се отдръпна в едни по-хубави места, с цел да осъществя и едно по-приятно другарство и всекидневие ”, споделя пред ФрогНюз кураторът на изложбата Теодора Коцева. 

Целта й е била да събере четиримата създатели в общ план, с цел да има продан на хрумвания. 

" За мен най-интересното в подобен вид срещи е дали хората ще си харесат на чисто човешко равнище. Това се случи с създателите - те доста си паснаха и обсъдихме много неща - кой какво твори, с какво се занимава. Резултатът е трайно другарство за бъдещи планове, които можем да създадем дружно ", споделя Коцева. 

В самия план са включени радикално разнообразни произведения и подходи - скултурна апаратура, живопис, пана с насложени сюжети, витаещи към спомените, отчуждението, бленуването, самотата на градския човек, копнежът по далечни и утопични места. 

Васко Ернст Бърдаров е български ваятел, който работи за своето лично студио по планове за филмовата промишленост и огромни интернационалните продукции. Занимава се с огромна и дребна пластика, направа на костюми и декори за разнообразни филми, специфични резултати и основаването на концептуален дизайн на костюми и атрибут за спектакъл и филми. За първи път от доста години насам той ще показа авторски статуи от смола, с очебийно актуален изказ и форма. В работите му има отпратка, както към предишното, по този начин и взор към бъдещето. Формите са стилизирани, а изборът на материал основава чувство за ефирност на скулптурите.

Невена Екимова е художничка, която живее и работи в родния си град Габрово. Учи модерно изкуство и филм в Норвегия и Исландия, приключва Художествената академия в Гьотеборг, Швеция. Освен, че взе участие в изложения и издава книги, Невена постоянно си сътрудничи с обществени организации за основаването на огромни интерактивни съоръжения за деца и възрастни. Тя взе участие в изложбата с ръчно направена текстилна статуя, съпроводена от документални текстове, събрани в процеса на работа. Това са истории на деца и внуци, които следват нишките на паметта за своите роднини и наследството, което оставят след себе си. Инсталацията разсъждава върху непреходността на живота и запазването на живата памет. Проектът Най-сладкият сън е осъществен с финансова поддръжка на Национален фонд " Култура “ по стратегия Творчески стипендии 2022.

Катерина Конарeвска е родена в Прага, Чехия, живее и работи в Хага, Холандия. Завършва изтънчено изкуство в Кралската художествена академия в Хага и илюстрация и графика в института за изкуство и дизайн в университета на Западна Бохемия. Сред материалите, които употребява са коприна, вълна и текстил, а последните й работи съставляват гоблени с внушителните 2м на 3м, направени по изображения от нейни картини. Гоблените й са самобитен халюцинационен роман с доста детайли, паяжина от съновни облици. Творбите са направени в музея за текстил в град Тилбург, Холандия, където се намира рядка машина позволяваща тази неповторима техническа направа. В изложбата ще бъдат показани и картини върху коприна.

Йоахим Ленц е художник, който работи и живее в Берлин. Учи живопис в Академията за изящни изкуства, Мюнхен при Шон Скъли и Гюнтер Фьорг. През 2005 година учи във Факултета за изящни изкуства на Университета Комплутенсе, Мадрид. Притежава магистърска степен от Университета по изкуствата и Хумболтовия университет, Берлин. В изложбата ще бъдат показани седем маслени платна изобразяващи фигури на дънери с човешки черти, отнесени и блуждаещи банани. Неанимираните обекти с човешки облик пушат цигари, малък хедонистичен жест, характерен единствено на индивида. Антропоморфните същества имат експресивен темперамент и положение, сред абсурд, комизъм и злополука.

 

ФрогНюз
Източник: frognews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР