Вътрешният министър Калин Стоянов е отказал да отговори на депутатите

...
Вътрешният министър Калин Стоянов е отказал да отговори на депутатите
Коментари Харесай

Калин Стоянов отказа да отговори на депутатите дали Нотариуса е бил сътрудник на МВР

Вътрешният министър Калин Стоянов е отказал да отговори на депутатите дали Мартин Божанов - Нотариуса е сътрудничил на Министерството на вътрешните работи ( Министерство на вътрешните работи ). Това заяви съпредседателят на „ Демократична България “ (ДБ) Христо Иванов в Народното събрание в четвъртък.

Стоянов беше в Народното събрание, с цел да бъде изслушан на закрито съвещание на краткотрайната комисия за изследване на кръга към Нотариуса,.

Новината идва на фона на няколко несполучливи съвещания на тази комисия. Във вторник Иван Гешев и Сотир Цацаров , както и изпълняващия длъжността началник на обвиняването Борислав Сарафов . Никой от тримата не се появи. По-рано пък членове на комисията от ГЕРБ и Движение за права и свободи .

В четвъртък депутатите желаеха от Калин Стоянов отговор на въпроса: бил ли е Нотариуса скришен помощник на Министерство на вътрешните работи. Такава информация оповести (АКФ) след убийството на Божанов, само че Министерство на вътрешните работи изрично отхвърли да я удостовери или отхвърли публично.

Сега министърът за следващ път не даде отговор на този въпрос с аргумента, че информацията съставлява държавна загадка. Министерство на вътрешните работи цитира същата причина и при предходните си отводи да удостовери или отхвърли хипотетичната връзка с Нотариуса.

Христо Иванов заяви, че Стоянов по този начин и не е дал отговор всъщност и на документалното питане, отправено от краткотрайната парламентарна комисия по въпроса.

„ Въпросът е за какво министърът на вътрешните работи по този начин интензивно брани обстоятелството, че Нотариуса е бил помощник в Министерство на вътрешните работи, какъвто извод си върша “, сподели Иванов.

„ Когато е имало корист с Министерство на вътрешните работи като част от скица за търговия с власт и министерството отхвърля да даде на Народното събрание информация за това, казусът е голям “, добави съпредседателят на Демократична България.

Неофициално депутати разясниха пред Свободна Европа, че и по време на самото закритото съвещание на Народното събрание Стоянов изрично е отказал да каже всъщност дали Нотариуса е бил помощник на Министерство на вътрешните работи.

Депутатите са му задавали голям брой въпроси в тази посока. При закритите съвещания народните представители имат достъп до секретна информация и няма спънка пред Стоянов да разкрие такива данни. Въпреки това той не го е направил.

Неотдавна градската прокурорка на София Илиана Кирилова сподели в изявление пред „ Сега “, че прокуратурата също е изискала тази информация от Министерство на вътрешните работи, само че не е получила отговор.

Не е обществено известно дали все още СГП към този момент знае дали Нотариуса е сътрудничил на Министерство на вътрешните работи.

Във вторник журналистът Николай Стайков от АКФ разгласи във Facebook, че Нотариуса е бил помощник на Трето районно полицейско ръководство в София още от 2005 година Тази информация също не е публично доказана.

В четвъртък Христо Иванов добави, че чуването на Стоянов е затвърдило мнението му, че министърът не може да резервира позицията си в.

До длъжностен кабинет се стигна след сред „ Продължаваме промяната - Демократична България “ (ПП-ДБ) и ГЕРБ за общо ръководство. Като причина за неуспеха им от ГЕРБ споделиха, че от ПП-ДБ са сложили в допълнение изискване - Калин Стоянов да не бъде част от държавното управление, тъй като му нямат доверие.

Мартин Божанов - Нотариуса. През 2021 година той стана воин в следствие на за корупционна скица за въздействие в закритите към този момент профилиран съд и прокуратура. Други разкрития също го сочат за медиатор сред мафията и съда, само че през годините той е бил разследван най-вече за имотни измами.
Източник: svobodnaevropa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР