Вашингтон се подготвя за завръщането на възпламеняващите постове на един

...
Вашингтон се подготвя за завръщането на възпламеняващите постове на един
Коментари Харесай

Ще се завърне ли Доналд Тръмп като главен редактор на Twitter

Вашингтон се приготвя за завръщането на възпламеняващите постове на един от най-противоречивите консуматори на Twitter – някогашният „ основен редактор ” на мрежата Доналд Тръмп, написа Politico.

Причина за тези настройки са последните вести към сагата за придобиването на Twitter от Илон Мъск, който сподели подготвеност да извърши поетия ангажимент да купи платформата за 44 милиарда $.

В последните месеци стана ясно, че Мъск желае Twitter да работи с по-малко ограничавания по отношение на това, което потребителите разгласяват на платформата. Като безспорен покровител на свободното слово, както самичък се дефинира, той сподели също, че ще възвърне блокирания акаунт на Доналд Тръмп. Twitter, както и Фейсбук и други обществени платформи блокираха профилите на Тръмп след щурма на Капитолия, осъществен от негови последователи на 6 януари 2021 година Мотивите бяха, че неговите изявления предизвикват принуждение.

Сега някогашният президент на Съединени американски щати може да възвърне привилегиите си да тутива – тъкмо преди междинните избори през 2022 година и общите избори през 2024 година Това накара съперниците на Тръмп отляво да се тревожат какво ще последва.

С няколко докосвания на клавиатурата на смарт телефона си Тръмп може да разсъни публицистите във Вашингтон, да поддържа рейтинга на някой закъсал политик или да трансформира в занимателна сензация следващата си концепция.

„ Успешното пазаруване на Twitter от Илон Мъск месец преди междинните избори има капацитета да провокира забележителен безпорядък “, споделя в Евън Фийни, който е част от мениджмънта на акцията на Color Of Change, група за отбрана на гражданските права.

Намерението на Мъск, в случай че в последна сметка купи Twitter, е да поведе компанията в друга посока, налагайки по-малко модериране на наличието.

Това му завоюва висока оценка от консерваторите, които настояват, че платформата цензурира техните гледни точки. Тръмп сподели, че евентуално няма да се причисли още веднъж към Twitter, само че личното му начинание Truth Social не съумя да завоюва голямата потребителска база от консерватори, която беше натрупал в Twitter, преди да бъде неразрешен.

Някои консерватори обаче не виждат Мъск като избавител на платформата. Джейсън Милър, основен изпълнителен шеф на насоченото към американски консерватори приложение GETTR, споделя: „ Ентусиастите в обществените медии са изтощени от политическата дискриминация и напущат „ умиращата синя птица “ в интерес на платформи, толериращи свободата на словото, в това число GETTR. “

Каквото и да реши някогашният американски президент, последният ход на Мъск наподобява прави завръщането му допустимо. След като се опита да се откаже от договорката, което докара до правосъден иск от страна на Twitter, тази седмица Мъск показва подготвеност да реализира договорката.

Обратът пристигна две седмици преди процеса в съда в Делауеър, който трябваше да стартира на 17 октомври. Twitter отхвърли да разяснява идващите стъпки, които ще предприеме, с цел да се подсигурява, че Мъск ще извърши своята част от съглашението.

Предстоящата договорка кара някои наблюдаващи да се тормозят, че платформата Twitter – която към този момент е сцена на борби – ще стане по-лоша, в случай че не и рискова.

„ Промяната на политиките по отношение на дезинформацията, наличието на предизборните реклами и анулацията на блокирането на речта на омразата ще има нездравословно влияние върху чернокожите консуматори и гласоподавателите “, споделя Фийни. „ Тази договорка усилва вредите, които занапред ще се разкриват. “

Ако Мъск удържи на думата си и отстрани множеството от настоящите правила за модериране на наличието, които биха могли да включват възбраните за тирада на омразата, екстремизмът и дезинформацията ще се трансфорат в същинска опасност за демокрацията.

„ Със своите над 300 милиона консуматори в целия свят, Twitter може да въздейства на всяко решение, което би имало огромни последствия за нашата народна власт, общество и просвета “, споделя Ян Шаковски, ръководител на подкомисията по енергетика и търговия на Съединени американски щати, който се занимава със отбрана на потребителите.

„ Призоваваме за деликатно модериране на наличието, което балансира значимите идеали за народна власт, свободното изложение и публичното здраве и сигурност “, споделя Джесика Гонзалес, съизпълнителен шеф на Free Press, непартийна медийна организация.

„ Не мисля, че Мъск е показал, че може да поддържа този баланс или пък, че въобще го е грижа за него “, споделя тя.

Twitter може да се трансформира в рисково и нездравословно място за доста малцинствени групи, които също употребяват платформата, споделя още Гонзалез:

„ Когато в Twitter се организират акции, съдържащи тирада на омразата,  насочени по-специално към дами и цветнокожи дами, ние знаем, че тези акции са предопределени да затворят устата на хората и в действителност да затворят свободата на словото. “
Източник: profit.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР