Вашингтон отложи продажбата на високоточно оръжие на Израел. Това съобщи

...
Вашингтон отложи продажбата на високоточно оръжие на Израел. Това съобщи
Коментари Харесай

WSJ: Вашингтон отложи продажбата на високоточно оръжие на Израел

Вашингтон отсрочи продажбата на високоточно оръжие на Израел. Това заяви, базирайки се на източници.

Според изданието става дума за продажбата на към 6,5 хиляди комплекта за ориентиране JDAM, които могат да преобразуват стандартните авиационни муниции в управляеми. Отбелязва се, че Конгресът на Съединени американски щати е бил осведомен за препоръчаната договорка на стойност 260 милиона $ през януари, само че законодателите по този начин и не са получили публично уведомление. Оттогава администрацията на президента на Съединени американски щати Джо Байдън не е подхванала нужните ограничения за реализиране на продажбата, отбелязва The Wall Street Journal.

„ Това е извънредно, изключително във връзка с Израел, изключително по време на война “, сподели източник от Конгреса на изданието, без да прецизира аргументите, заради които продажбата се забавя.

Процесът на известяван на Конгреса за евентуална продажба на оръжия за 1 милиард $ на Израел, в това число танкови муниции, военно съоръжение и минометни снаряди, също е в застой от март, написа вестникът.

На 5 май порталът Axios, базирайки се на двама израелски публични лица, заяви, че американската администрация е спряла доставките на муниции за Израел през седмицата за първи път от 7 октомври 2023 година Този ход, съгласно публични лица, провокира съществено безпокойствие измежду израелските управляващи, които започнаха да проверяват аргументите за забавянето на доставката на снаряди.

На 6 май Джон Кърби, координатор по стратегически връзки в Съвета за национална сигурност на Белия дом, отхвърли да удостовери информацията за прекъсването на доставката на ракети от Съединени американски щати за Израел. Според него задължението на Съединени американски щати " към Израел в областта на сигурността е непреклонен ".
Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР