Бивш организатор на Proud Boys получи 17 години затвор, втора най-дълга присъда на 6 януари, дело за бунт в Капитолия

...
ВАШИНГТОН (АП) — Бивш организатор на крайнодясната екстремистка група Proud
Коментари Харесай

ВАШИНГТОН (АП) — Бивш организатор на крайнодясната екстремистка група Proud Boys беше осъден в четвъртък на 17 години в затвора за иницииране на атака срещу Капитолия на САЩ, за да предотврати мирното прехвърляне на властта от Доналд Тръмп към Джо Байдън след президентските избори през 2020 г.

Присъдата за Джоузеф Бигс е втората най-дълга сред стотици Капитолия случаи на безредици досега, след присъдата от 18 години затвор за основателя на Oath Keepers Стюарт Роудс.

Федералните прокурори препоръчаха присъда от 33 години затвор за Бигс, който помогна да ръководи десетки членове и сътрудници на Proud Boys в марширувайки до Капитолия на САЩ на 6 януари 2021 г. Бигс и други горди момчета се присъединиха към тълпата, която проби полицейските линии и принуди законодателите да избягат, прекъсвайки съвместната сесия на Конгреса за удостоверяване на изборната победа на Байдън, демократ.

САЩ Окръжният съдия Тимъти Кели каза, че атаката от 6 януари е погазила „важен американски обичай“, удостоверяващ гласуването на Избирателната колегия.

„Този ​​ден наруши нашата традиция за мирно предаване на властта, което е сред най-ценните неща които имахме като американци“, каза съдията, подчертавайки, че използва минало време в светлината на това как 6 януари се отрази на процеса.

Бигс призна пред съдията, че е „объркал този ден, ", но той обвини, че е „съблазнен от тълпата" поддръжници на Тръмп извън Капитолия и каза, че не е жесток човек или „терорист“.

„Любопитството ми надделя над мен и ще трябва да живея с това до края на живота си“, каза той, твърдейки, че не е имал „омраза в сърцето си“ и не е искал да наранява хората.

Прокурорите обаче защитиха своите решение да поиска 33 години зад решетките за Бигс. Един от тях каза, че е оправдано, защото Бигс и неговите колеги от Гордите момчета са извършили „едно от най-тежките престъпления, които този съд ще разгледа“, тласкайки правителството на САЩ „до ръба на конституционна криза“.

“ Има причина, поради която ще затаим колективния си дъх, докато наближаваме бъдещите избори", каза прокурорът Джейсън Маккълоу. „Никога не сме се замисляли преди 6 януари."

Кели се съгласи да приложи "тероризъм ” подобрение, което значително увеличи препоръчителната присъда затвор за Бигс, чиито насоки за присъди изискваха лишаване от свобода от 27 години до 33 години и 9 месеца. Съдията обаче не беше обвързан от тези насоки.

Кели каза, че не е негова работа да етикетира Бигс като терорист, но съдията подчерта необходимостта да изпрати съобщение, че случилото се на 6 януари „никога не трябва да се повтори и не може да се случи отново.“

< p>„Тук има нужда от възпиране“, каза Кели.

Съдията също ще осъди отделно четирима други Горди момчета, които бяха осъдени от жури през май след четиримесечен процес във Вашингтон, окръг Колумбия. , който разкри прегръдката на крайнодесните екстремисти за лъжите на Тръмп, републиканец, че изборите през 2020 г. са били откраднати от него.

Енрике Тарио, жител на Маями, който беше национален председател на Proud Boys и топ лидер, трябва да бъде осъден във вторник. Присъдата му беше преместена от сряда за следващата седмица, защото съдията беше болен.

Тарио не беше във Вашингтон на 6 януари. Той беше арестуван два дни преди бунта в Капитолия по обвинения, че е обезличил чернокож Банер Lives Matter по време на предишен митинг в столицата на страната и той изпълни заповедта на съдия да напусне града след ареста му. Той избра президента на групата Бигс и Гордите момчета Итън Нордиан за лидери на групата в негово отсъствие, казаха прокурорите.

Бигс от Ормънд Бийч, Флорида, беше самоопределящ се като организатор на Гордите момчета. Той служи в армията на САЩ в продължение на осем години, преди да бъде уволнен по медицински причини през 2013 г. По-късно Бигс работи като кореспондент за Infowars, уебсайтът, управляван от теоретика на конспирацията Алекс Джоунс.

Бигс, Тарио, глава Nordean и Proud Boys лидерът Закари Рел бяха осъдени по обвинения, включително бунтовнически заговор, рядко престъпление от епохата на Гражданската война. Петият член на Proud Boys, Доминик Пецола, беше оправдан за бунтовна конспирация, но беше осъден по други сериозни обвинения.

Прокурорите също така препоръчаха присъди от 33 години затвор за Tarrio, 30 години за Rehl, 27 години за Nordean и 20 години за Пецола. Съдията трябва да осъди Рел от Филаделфия по-късно в четвъртък. Пецола и Нордеан трябва да бъдат осъдени в петък.

Адвокатите на защитата твърдяха, че Министерството на правосъдието несправедливо държи клиентите им отговорни за насилствените действия на други в тълпата поддръжници на Тръмп в Капитолия.

Адвокатът на защитата Норман Патис, който представлява Бигс и Рел, каза, че те са „заблудени патриоти“, а не терористи.

„Драконовските присъди по това дело ще задълбочат разделението в тази страна във време, когато нуждата от изграждане на мостове е остра“, пише Патис в съдебна молба.

Повече от 1100 души са обвинени във федерални престъпления, свързани с бунтовете в Капитолия. Над 600 от тях са били осъдени и осъдени.

Освен Роудс, шестима членове на антиправителствената организация Oath Keepers също бяха осъдени за бунтовнически заговор след отделен процес миналата година.

Съдебни заседатели видя множество съобщения, които лидерите на „Гордите момчета“ си размениха насаме през седмиците, водещи до бунта в Капитолия. Бигс насърчи Тарио да „стане радикален и да вземе истински мъже“, след като Тръмп обяви планове за митинг на 6 януари.

На 6 януари десетки лидери, членове и сътрудници на „Гордите момчета“ бяха сред първите бунтовници да наруши Капитолия. Преди първото нарушение Бигс използва мегафон, за да накара бунтовниците да скандират „Чий Капитолий? Нашият Капитолий!“

Бигс „изигра ролята на върха на копието“ по време на атаката, казаха прокурорите в съдебно дело. Той събори ограда и зареди скеле, преди да влезе в Капитолия. Той напусна Капитолия, но влезе отново в сградата и отиде в залата на Сената.

„Бигс служи като подбудител и лидер на хората си в атаката срещу Капитолия“, пишат прокурорите. „По време на атаката Бигс поддържаше командването над другите и ги ръководеше в безмилостни усилия да изпратят „съобщение“ до правителството, че той и хората му са готови да „спасят“ страната със сила.“

Вижте коментарите
Източник: yahoo.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР