Варшава няма да допусне руския министър Сергей Лавров на заседание

...
Варшава няма да допусне руския министър Сергей Лавров на заседание
Коментари Харесай

Полша не пуска Лавров на среща на ОССЕ в Лодз

Варшава няма да допусне съветския министър Сергей Лавров на съвещание на Съвета на външните министри на интернационалната организация ОССЕ, съобщи Радио " Свобода ". 

Руското външно министерство съобщи, че решението е " невиждано и провокативно ".

Срещата е планувана за първите дни на декември в град Лодз. В петък Полша разгласи, че няма да допусне длъжностни лица под глобите на Европейски Съюз да участват на събитието. Лавров беше подложен в листата със наказания през февруари, след началото на пълномащабното навлизане на Русия в Украйна.

Полша ще ръководи ОССЕ през 2022 година Руското външно министерство съобщи, че решението за недопускане е несъвместимо със статута на ръководителя. Министерството сподели, че е поискало други членове на организацията да оценят дейностите на Варшава.

По-рано страната блокира присъединяване на съветски парламентаристи в есенната сесия на ОССЕ във Варшава. На членовете на делегацията е казано, че това ще наруши правилото на взаимност с Украйна, оповестява полското радио RMF FM. Москва счита, че това пречи на ОССЕ да извършва функционалностите си. Москва съобщи, че дейностите на Варшава " тласкат ОССЕ към пропастта ".

През ноември, заради наличието на Лавров на срещата на Г-20, участниците в събитието се отхвърлиха от обичайните взаимни фотоси. Лавров пристигна на срещата вместо съветския президент Владимир Путин. Москва се базира на натоварения график на президента, само че Кремъл най-вероятно не желал съветският водач да бъде изолиран на събитието.
Още по темата
Източник: clubz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР