Варненският апелативен съд отмени определението за взетата от Окръжен съд

...
Варненският апелативен съд отмени определението за взетата от Окръжен съд
Коментари Харесай

Постановиха задържане под стража на брат на обвинения в корупция кмет на Омуртаг

Варненският апелативен съд анулира определението за взетата от Окръжен съд – Търговище по отношение на Джефер Ешерефов мярка за неотклонение „ домакински арест “ и вместо това постанови мярка „ задържане под стража “. Той е упрекнат в присъединяване в проведена незаконна група, основана да прави закононарушения по работа, оповестиха от институцията.

Съгласно обвиняването, сдружението е работило от началото на 2019 година досега на разкриването му на територията на Община Омуртаг. Групата е основана с користна цел и в нея вземат участие длъжностни лица. 35-годишният мъж  е четвъртият обвинен в това досъдебно произвеждане. Той е наследник на Хасан Хасанов и брат на кмета на Община Омуртаг Ешреф Ешрефов.

 

Определението на първата инстанция бе обжалвано от юристите на обвинения с искане за по-лека мярка, до момента в който с митинг прокуратурата настоя за задържане под стража.

Защитата сложи акцент върху влошеното здраве на Джефер Ешрефов – той се възвръща след интервенция, което изисква профилирана рехабилитация. Адвокатите се позоваха на заключенията на съдебно-медицинска експертиза, които сочат, че положението му не разрешава престой в ареста, се споделя в известието, представено от Българска телеграфна агенция.  

Представителят на Апелативната прокуратура изрази мнение, че домашният арест би трябвало да бъде доказан като съответна мярка.

След личен прочит и разбор на материалите по делото,  Апелативният съд показа извода на първата инстанция за съществуване на обосновано съмнение за авторството. Събраните доказателства откриват връзка на обвинения с няколко взаимно подвластни търговски сдружения, с Община Омуртаг и Държавното горско стопанство. Има координация сред дееца и останалите трима обвинени за асимилиране на публични поръчки. Свидетелски показания обясняват ролята на всеки от участниците в сдружението. За трайността на групата приказват писмени документи, с които са открити договорни връзки сред сдружения по отношение на публични поръчки. От тази позиция няма недостиг в предявеното обвиняване, смята въззивният състав.

Съдът регистрира изключителната социална заплаха на действието – с оглед продължителния интервал на деяние на групата и отрицателните последствия за Община Омуртаг, в това число във връзка с загубата на доверие в локалната власт. Демонстрирано е трайно неуважение на законите и на разпоредбите на морала. Регистрирани са дейности на обвинения за оказване на въздействие върху резултатите от локалния избор и извършен напън върху жителите. Проявена е физическа експанзия, подбуден е сериозен и реален боязън от разпра от обвинения.

Апелативният съд оцени отрицателно желанието му да  сътвори фиктивни търговски сдружения за присъединяване в тръжни процедури, както и контактите му с хора, за оказване на въздействие върху присъединяване им в наказателното произвеждане. Възложени са инспекции на държавни органи и е допустимо да бъде изработен опит за разстройване на резултатите от тях. Всичко това обрисува доста висока степен на персонална заплаха на обвинения.

Предвид данните за оказван напън и за необятен кръг въздействие – като шеф и посредством връзките си с представители на властта, въззивната инстанция реши, че рискът от осъществяване на закононарушение може да се овладее единствено със задържането под стража на Джефер Ешрефов. Това е единствената целесъобразна и законосъобразна мярка за неотклонение и никоя по-лека не би постигнала задачите на закона. С оглед здравословното му положение, лечебните и рехабилитационните мероприятия могат да се реализират в профилираната болница за лишени от независимост в София.  

Определението на Апелативния съд във Варна не предстои на обжалване.

Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР