Варненският административен съд е отменил заповедта на кмета на морския

...
Варненският административен съд е отменил заповедта на кмета на морския
Коментари Харесай

Съдът върна бившия главен архитект на Община Варна

Варненският административен съд е отменил заповедта на кмета на морския град, с която напролет основният проектант на общината Виктор Бузев бе отхвърлен от служба, заяви БНР. 

 

Заповедта на Иван Портних бе издадена на 20 април, като същия ден с друга негова подред заповед против Бузев е формирано дисциплинарно дело поради неспазване на служебните му пълномощия и осъществени непозволени дейности.

 

В претекстовете си съдът намира, че при издаване на оспорената заповед е нарушен материалният закон, както и че тя не е съобразена с неговата цел. Държавният чиновник може да бъде краткотрайно отхвърлен от работа от органа по назначението, когато против него е формирано дисциплинарно дело, прецизират от Варненския административен съд.

 

Смисълът на наредбата е да се ограничи опцията на лицето, против което е формирано дисциплинарно дело, да попречи или повлияе, заради длъжността, която заема, на обективното и независимо осъществяване на дисциплинарното произвеждане, показват от там. 

 

Тази причина (образувано и висящо дисциплинарно дело против държавния служител) в тази ситуация не е била налице при издаване на оспорената заповед, твърди правосъдната институция. По делото не са показани и доказателства за формиране на дисциплинарно дело от Дисциплинарния съвет (както се изисква от Закона), заради което даже и фактическото съображение, посочено в оспорваната заповед за издаването й, се явява недоказано, допълват от там. 

 

Съдът акцентира, че по делото не са показани доказателства, че против жалбоподателя съответно е било формирано дисциплинарно дело, преди той да бъде отхвърлен от служба. 

 

Изводът на съда е, че обжалваната заповед предстои на анулация като незаконосъобразна.

 

С цялостния текст на решението може да се запознаете тук. 

 

Решението на Административен съд - Варна за анулация на заповедта за премахване на Виктор Бузев от поста му на основен проектант ще бъде обжалвана пред Върховния административен съд.  Това разяснява кметът Иван Портних по време на конференция. Това решение на съда не значи, че Виктор Бузев ще бъде възобновен на поста, сподели Портних и напомни, че той е дисциплинарно уволнен.

Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР