Върховният съд на островната държава Доминика отмени забраната в страната

...
Върховният съд на островната държава Доминика отмени забраната в страната
Коментари Харесай

Доминика отмени криминализацията на еднополови връзки в страната

Върховният съд на островната страна Доминика анулира възбраната в страната за еднополови връзки , оповестяват от BBC през днешния ден.

Съдът е постановил, че раздели 14 и 16 от Закона за половите закононарушения, които криминализират еднополовата връзка по взаимно единодушие сред възрастни, са противоконституционни.

Като част от решението арбитър Кимбърли Синак-Фулгенс съобщи, че съдът е открил, че са нарушили правото на независимост, свободата на изложение и отбраната на персоналната цялост, както е заложено в конституцията на страната.

ЛГБТ деятели приветстваха решението като " значим миг в продължаващата битка за правата на ЛГБТ общността на Карибите ".

В отговор на решението Дарил Филип, създател на благотворителната организация Minority Rights Dominica, уточни, че " това решение слага Доминика на обещаващ път за отбрана на правата на ЛГБТ хората на персонален живот, здраве и независимост. " Решението не значи обаче, че " хомофобията ще спре на следващия ден - това е развой ", добави още Филип.

Отмяната на тези дискриминационни закони е доказателство за неуморните старания на деятели, покровители и съдружници, които от дълго време се борят за правдивост и тъждество, съобщи Мария Шьодин, изпълнителен шеф на правозащитната неправителствена организация Outright International.

Законите , които криминализират интимните връзки сред хора от един и същи пол в англоговорящите карибски народи, са наложени за първи път по време на английското ръководство в района през 19 век , съгласно отчет на Outright International.

BBC напомнят още, през последните години редица карибски народи анулираха тези закони, в това число Антигуа, Барбуда, Барбадос, Белиз, Сейнт Китс и Невис и Тринидад и Тобаго. Позицията в Сейнт Лусия към момента е в развиване.

В пет други карибски народи, Гвиана, Гренада, Ямайка и Сейнт Винсент и Гренадини, еднополовите връзки към момента са криминализирани.
 Тайланд е на крачка от признание на еднополовите бракове
Тайланд е на крачка от признание на еднополовите бракове

Долната камара на Народното събрание одобри законопроект за тъждество в брака
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР