Върховният лидер на Афганистан предупреди членовете на талибаните да не

...
Върховният лидер на Афганистан предупреди членовете на талибаните да не
Коментари Харесай

Кабул предупреди талибаните да не извършват атаки в чужбина

Върховният водач на Афганистан предизвести членовете на талибаните да не правят офанзиви в чужбина, съобщи министърът на защитата, дни откакто Пакистан упрекна, че афганистанците са взели участие в поредност от самоубийствени офанзиви там.

Мохамад Якуб Муджахид посочи в тирада пред членове на силите за сигурност на Афганистан, излъчена по държавната телевизия, че боевете отвън Афганистан не са религиозно позволен " джихад ", а по-скоро война, която е била неразрешена от висшия водач Хибатула Ахундзада. „ Ако някой излезе отвън Афганистан за джихад, това няма да се назовава джихад “, изтъкнал Ахундзада, съгласно Муджахид. „ Ако емирът попречи на муджахидините (бойците) да отидат на борба и те към момента го вършат, това е война, а не джихад “.

Забележките идват, откакто Исламабад акцентира, че екстремистите, които стоят зад поредност от самоубийствени офанзиви в Пакистан, са били подпомагани от „ афганистански жители “ през границата. Подицията на Исламабад бе изразена дни след гибелен бомбен атентат, стихотворец от групировката „ Ислямска страна “ (ИД) покрай общата граница на двете страни. Пакистанският министър председател Шехбаз Шариф не упрекна талибанското държавно управление в Афганистан, че умишлено е разрешило офанзиви от своя територия, само че сподели, че пакистанските екстремисти работят от „ убежища “ в прилежащата страна.

Откакто талибаните се върнаха на власт в Афганистан преди две години, Пакистан стана очевидец на трагично повишаване на кървави офанзиви в неговите западни гранични райони, осъществени както от съдружника на афганистанските талибани Tehreek-e-Taliban Pakistan (TTP), по този начин и от съперничещата формация ИД.

Създадена през 2007 година от пакистански бойци, които се отделиха от афганистанските талибани, с цел да съсредоточат битката си върху Исламабад поради поддръжката на американската инвазия в Афганистан, TTP води кървава акция от бомбардировки и други офанзиви в Пакистан.

Талибанските управляващи в Афганистан упорстват, че не разрешават територията на страната да бъде употребена от въоръжени групировки, които заговорничат против други страни.

В исляма арабският термин " джихад " се употребява за разказване на необятен набор от религиозни битки, от персоналната духовна сфера до присъединяване в борба. /БГНЕС, АФП
Източник: faktor.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР