Върховният касационен съд (ВКС) оправда окончателно столичния адвокат Иван Иванов,

...
Върховният касационен съд (ВКС) оправда окончателно столичния адвокат Иван Иванов,
Коментари Харесай

Оправдаха адвокат, давал стая на проститутка

Върховният касационен съд (ВКС) оправда дефинитивно столичния юрист Иван Иванов, който беше обвиняем за това, че е отдал стая чартърен на продажница, която е водила там постоянно клиентите си, оповестява Лекс.бг.

Върховните съдии Мая Цонева, Невена Грозева и Бонка Янкова отхвърлиха доводите на градския съд, че действието на Иванов е несъставомерно. Те обаче одобриха, че той го е направил единствено официално и публичната заплаха е малозначителна, заради което оставиха в действие оправдателната му присъда.

Случаят е от 2020 година, когато юрист Иванов пуснал публикация за отдаване чартърен на стая от апартамент, който употребил за предпазване и на адвокатския си списък. През пролетта на 2022 година районният съд осъди Иванов условно на година и половина затвор, само че през октомври Софийски градски съд го оправда, откакто одобри обвиняването за недоказано, а действието – за несъставомерно.

След това обаче Върховният касационен съд (ВКС) анулира присъдата и върна делото на различен състав на Софийски градски съд поради повърхностен разбор на доказателства, като акцентира, че няма спор, че отдаването на стаята е съставомерно.

В присъдите и на двете инстанции беше признато за несъмнено, че стаята е наета от продажница, която е плащала наем от 600 лв. и е водела там клиенти.

Спорният въпрос беше за това знаел ли е юрист Иванов защо се употребява помещението. За изясняването му обаче не помогнаха показанията на дамата, наела стаята, тъй като в началото в досъдебното произвеждане е разпитана пред арбитър и е признала, че се е срещнала персонално с юриста и му е споделила защо ѝ е стаята.

След това по време на правосъдното разследване обаче отричала да е споменавала, че ще води там клиенти и даже показала, че е пратила медиатор за сключване на контракта за наем. В последна сметка съдът се довери на показанията на дамата от досъдебното произвеждане.
Източник: lupa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР