Върховният административен съд (ВАС) окончателно отмени решението по ОВОС от

...
Върховният административен съд (ВАС) окончателно отмени решението по ОВОС от
Коментари Харесай

ВАС окончателно сложи точка на горенето на отпадъци от Топлофикация София

Върховният административен съд (ВАС) дефинитивно анулира решението по Оценка на въздействието върху околната среда от 28 август 2015 година, което даде зелена светлина за строителството на апаратура за комбинирано произвеждане на сила с оползотворяване на боклуци (RDF) в София, съобщи . Възложител по плана е " Топлофикация София " ЕАД.

Върховните магистрати оставиха в действие решението на Административния съд София град от 2020 година по дело, образувано по тъжба на екологично съдружие " За земята ", Национално съдружие за отбрана на притежателите на парцели, съдружие " Независим публичен надзор ", Сдружение " Коалиция за стабилно развиване " и физическо лице. 

В известието си Върховен административен съд показва, че откакто един път (през 2019 г.) е върнал делото на първоинстанционния съд за ново разглеждане (от различен негов състав) е задал наложителни инструкции:
да бъдат събрани спомагателни доказателства, от които да се открият всички обстоятелства, съответстващи към законосъобразното установяване на кръга на засегнатата общност и провеждането на публични разисквания по разпоредбите на Закон за опазване на околната среда и Наредбата за ОВОС; да бъдат изяснени въпросите по отношение на здравния риск, наличието, равнищата и териториалния обсег на разпространяване на нездравословните за човешкото здраве излъчвания от изпускащото устройство, като се отчетат и данните за дистанциите до жилищните здания и обектите, подлежащи на здравна защита; да се откри спазени ли са условията за задоволителна информация по отношение на предвижданията за третирането на рисковите и неопасните боклуци, оценка на въздействието и информиране на засегнатата общност.
В резултат на това при повторното разглеждане на проблема от Административен съд София град, са направени няколко експертизи, заключенията по които са признати като доказателства по делото, означават от Върховен административен съд.

Върховните магистрати примат за вярно решението на Административен съд Софияград, с което е анулирана Оценка на въздействието върху околната среда. " Изводите в правосъдното решение са основани на обоснованата преценка на събраните доказателства и умело направените експертни изводи, при съблюдаване на съдопроизводствените правила. Въз основа на съвкупната преценка на събраните по делото доказателства и при разбора им по отношение на използваната за проблема нормативна уредба е изработен верен краен извод за основателност на жалбата против процесното решение по Оценка на въздействието върху околната среда, като безапелационно са опровергани релевираните и пред актуалната инстанция доводи за неговата правомерност ", се споделя в решението на Върховен административен съд.

В известието се акцентира, че съдът (Административният съд София град) в детайли е описал в правосъдния акт, кои от законовите условия по процедурата по Оценка на въздействието върху околната среда не са спазени. 

В умозаключение Върховен административен съд акцентира, че съдът стигнал до аргументиран извод, че капиталовото предложение не е аргументирано в отчета за Оценка на въздействието върху околната среда и Регионална инспекция за опазване на околната среда София е взела решение за одобрение на отчета без съществуването на задоволително доказателства. " Напълно официално административния орган е съгласувал отчета за Оценка на въздействието върху околната среда при наличните непълноти и неизяснени условия по отношение на предстоящото въздействие от активността на капиталовото предложение върху човешкото здраве и въздействието на същата върху околната среда. "

Малко предистория

На 21 ноември 2018 година държавното управление даде единодушието си Управляващият орган на Оперативна стратегия " Околна среда 2014 - 2020 година " да подпише контракт със Столична община в партньорство с " Топлофикация София " ЕАД за .

Стойността на публичната поръчка е 350 млн. лв. с Данък добавена стойност. Финансирането е със 180 млн. лв. по Оперативна стратегия " Околна среда " (ОПОС) и 134 млн. лв. заем, теглен от общината от Европейската капиталова банка.

Тогава от държавното управление оповестиха, че решението прави вероятен стартът на построяването на апаратура за оползотворяване на RDF боклук, формиран от работата на инсталацията за механично биологично отнасяне (МБТ) на битовите боклуци на Столична община преди окончателното утвърждение на плана от Европейската комисия.

По-рано същата година - на 17 май, тогавашният кмет Йорданка Фандъкова, сподели, че , с което ще покрием условията на Европейска комисия за 2030 година Над 450 сходни съоръжения работят в цяла Европа, означи преди 6 години кметът пред общинските съветници.

Фините прахови частици от Топлоелектрическа централа " София " с новата апаратура понижават с 6,2 т. на година или с 9,6%. София има неповторим късмет, с който мисля, че не може да се похвали нито една европейска столица, и той е да построи системата за произвеждане на сила от РДФ с 58% безплатна помощ по ОПОС. Това, което желая да Ви уверя, че с тази апаратура ние подсигуряваме на София екологично, трайно, без значение и съвременно ръководство на отпадъците, безапелационна бе тогава Фандъкова.

 припомня, че при започване на тази година " Топлофикация София " загуби дело за построяването на инсинератор за RDF боклуци. Върховният административен съд (ВАС) отхвърли желае на отоплителното сдружение против участник в публичната поръчка за избор на строител на инсинератора, който оспорва класирането. 

Участникът, консорциумът " София РДФ 2021 ", не е склонен, че преди всичко е сложено обединяване " RDF-Файърд Пауър Плант София 2021 ". Неговите причини са, че офертата на спечелилия не отговаряла на техническите условия на поръчката. Върховен административен съд одобри тези доводи за основателни и върна процедурата на публичната поръчка, като изиска още веднъж да се реши офертата на спечелилия участник.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР