Върховният административен съд окончателно отмени Решението по оценка на въздействието

...
Върховният административен съд окончателно отмени Решението по оценка на въздействието
Коментари Харесай

Окончателно: ВАС отмени решението за Топлофикация – София за изграждане на инсталация за горене

Върховният административен съд дефинитивно анулира Решението по оценка на въздействието върху околната среда от 28 август 2015 година на Директора на Регионална ревизия по околната среда и водите в София. С него се утвърждава капиталовото предложение за „ Изграждане на апаратура за комбинирано произвеждане на сила с оползотворяване на RDF / Refuse Derived Fuel/ боклук “ на площадка Топлоелектрическа централа „ София “, регион „ Сердика ", с възложител „ Топлофикация София “ ЕАД, оповестиха от Върховен административен съд.

По този метод висшите магистрати оставят в действие решението на Административен съд София- град по искане на няколко екоорганизации. Жалбата е от екосдружение „ За Земята “, от Национално съдружие за отбрана на притежателите на парцели, от съдружие „ Независим публичен надзор “, от Сдружение „ Коалиция за стабилно развиване “ и физическо лице.

От съда са поискали спомагателни доказателства, които да покажат кръга на засегнатата общност, да има обществени разисквания. Магистратите са поискали да бъдат изяснени въпросите за здравния риск, наличието, равнищата и териториалния обсег на разпространяване на нездравословните за човешкото здраве излъчвания от изпускащото устройство. Те са предложили да се отчетат и данните за дистанциите до жилищните здания и обектите, подлежащи на здравна отбрана.

Върховните магистрати одобряват, че решението на Административния съд София, с което е анулирано Решението по оценка на въздействието върху околната среда, е вярно. Инвестиционното предложение не е аргументирано в отчета за Оценка на въздействието върху околната среда. От Регионална инспекция за опазване на околната среда София са одобрили отчета без съществуването на задоволително доказателства. „ Напълно официално административния орган е съгласувал отчета за Оценка на въздействието върху околната среда при наличните непълноти и неизяснени условия по отношение на предстоящото въздействие върху човешкото здраве и въздействието на същата върху околната среда ”, се споделя в решението на Върховен административен съд.
Източник: lupa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР