Вареното яйце е приятна закуска, но… само ако наистина е

...
Вареното яйце е приятна закуска, но… само ако наистина е
Коментари Харесай

Как да разберем дали едно яйце е сварено или рохко

Вареното яйце е приятна закуска, но… единствено в случай че в действителност е сварено. Или в случай че изобщо е сварено добре, тъй като в случай че го варите прекомерно дълго, жълтъкът ще замязя на топчето на компютърна мишка от 90-те години на предишния век, а в случай че го варите прекомерно малко, когато го счупите, всичко ще стане в белтък.

Един елементарен способ обаче може да ви покаже дали едно яйце е твърдо сварено или не?

Процесът, който трансформира течното сурово яйце в твърдето, гуменото сварено такова, се назовава денатурация: с две думи топлината разрушение на пространствената молекулна конструкция на нуклеиновите киселини и белтъците. Любопитно е да се означи, че твърдо свареното яйце на пингвина остава транспарантно, за разлика от кокошето.

Цялата тази химия за жал обаче се развива зад непрозрачната черупка от калциев карбонат, което значи, че има риска счупим яйцата, преди наличието им да е имало време да се стегне.

Според положителния остарял Гугъл едно яйце се вари до 10 минути, само че в случай че желаете да разберете дали е твърдо, без да го чупите, ето какво би трябвало да извършите:

Стъпка 1 – завъртете яйцето върху твърда повърхнина.
Стъпка 2 – в този момент го спрете като за миг го докоснете с пръст от горната страна
Стъпка 3 – наблюдавайте какво ще стане

Така. Ако яйцето спре и застине на място, то е твърдо сварено. Ако спре, само че по-късно продължи да се върти, когато вдигнете пръста си, наличието му към момента е течно.

„ Това се дължи на инерцията “, изяснява екип от университета в Нюкасъл в поредност от великденски опити с яйца. „ Когато въртите яйцата, въртите и вътрешността им. В твърдо свареното яйце вътрешността е прикрепена към черупката, тъй че то се държи, както бихте очаквали. При суровото яйце вътрешността обаче продължава да се върти, откакто сте спрели черупката. Затова, когато го пуснете, инерцията на въртящия се жълтък понася още веднъж черупката и цялото яйце отново стартира да се върти. “

Така че варете решително – към този момент сте сигурни, че науката ще ви помогне да не изцапате кухнята и себе си.

   
Източник: chr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР