Въпросът може ли държавата да остане без действащ Висш съдебен

...
Въпросът може ли държавата да остане без действащ Висш съдебен
Коментари Харесай

А може ли без Висш съдебен съвет

Въпросът може ли страната да остане без настоящ Висш правосъден съвет на пръв взор наподобява безразсъден, само че в действителност е изцяло настоящ. Мандатът на сегашния Висш съдебен съвет изтича на 3 октомври т.г. По закон нови членове на съвета би трябвало да бъдат определени до най-късно до 3 септември. Но от Народното събрание излизат от ден на ден сигнали, че изборът на 11 нови членове от парламентарната квота е неосъществим, тъй като на практика е невероятно да се събере нужното болшинството от ⅔ (160 гласа), с което би трябвало да бъде одобрен всеки един от претендентите поотделно.

Мнозина са склонни да подценяват тематиката за Висш съдебен съвет, без да си дават сметка, че Висш съдебен съвет не е единствено органът, който би трябвало да реши дали да приключи мандата на основния прокурор Иван Гешев за нарушавания. Това, което визира всички без изключение, е, че от Висш съдебен съвет зависи какви ще са съдиите, които вземат решение делата на хората, какви ще се прокурорите, от които зависи дали да проверяват обещано закононарушение или не. Именно Висш съдебен съвет назначава и покачва всички магистрати, той санкционира за пропуски, и всеки обособен състав на съвета, всеки обособен негов член взема решение тази задача съгласно разбиранията си. Другояче казано - Висш съдебен съвет се възпроизвежда в системата и я построява по собствен облик и сходство.

За някои тематиката за Висш съдебен съвет явно наподобява дребна на фона на злободневни и взривоопасни проблеми като военната помощ за Украйна, споровете със Северна Македония, газовите проблеми, инфлацията и всички други, които клатят страната. Депутати от ръководещата коалиция реагират даже с неспокойствие и скука на въпроса за избора на Висш съдебен съвет.

Но: в случай че наесен страната се окаже без Висш съдебен съвет, това ще стане следващият мотив против ръководещите, че нямат потенциал да изпълнят уговорката си за правосъдна промяна. Това ще е конституционна рецесия, която може да докара до блокаж на всички кадрови решения в системата, както и бюджетни разтърсвания, тъй като ще се наложи Министерският съвет да внася проектобюджета на правосъдната власт, а не е ясно кой по-късно ще го разпределя. Без да има решение на Висш съдебен съвет да вземем за пример е невероятно магистрат да напусне правосъдната система даже в случай че е навършил 65 години и по конституция би трябвало незабавно да бъде освободен. Всъщност, никой не би могъл да напусне системата, нито да влезе в нея, няма да има състезания, дисциплинарни производства и санкции, няма по какъв начин да започва произвеждане за освобождение на основния прокурор Иван Гешев.
Реклама
Много по-сериозни обаче биха били политическите негативи, в случай че ръководещите застанат зад тезата, че няма спънка сегашният тотално дискредитиран правосъден съвет да продължи да извършва функционалностите си и след приключването на мандата му, каквито индикации се появяват. Това би било тежък имиджов неуспех на управническата коалиция, която пристигна на власт с разгласен приоритет за очистване на модела, по който е основан актуалният Висш съдебен съвет и самия съвет.
Настоящият Висш правосъден съвет стана генератор и обект на доста кавги, които надалеч не се изчерпват единствено с избора на основния прокурор Иван Гешев и нежеланието да се разискват дейностите му, които петнят правосъдната власт. Затова и продължаването на мандата му би било цялостен имиджов неуспех за актуалните ръководещи. Фотограф: Надежда Чипева
Непреодолимата конституционна рамка С последните промени в Конституцията през 2015 година бе въведено болшинство от 160 гласа за избор на членове на Висш съдебен съвет от парламентарната квота - като гаранция, че в съвета няма да попадат несъстоятелни хора, партийна номенклатура или проводници на разнообразни групови или корпоративни ползи. (Такова болшинство от ⅔ към оня миг към този момент бе въведено за избор на правосъдните инспектори). Ефектът обаче се оказа тъкмо противоположен. Новото условие за квалифицирано болшинство се оказа още по-силен тласък за предварителни подмолни сделки сред партиите за разпределение на парламентарната квота и авансово одобряване на поименния лист с определените. Гласуването в пленарната зала остана условност, церемониално обвързване, с което просто се придава гласност на авансово изработен избор.

Сега обаче мощното опълчване на ръководещи и съпротива изключва каквито и да е договаряния, разясняват импровизирано депутати от съвсем всички групи. Показателно е, в действителност, мълчанието на Народното събрание във връзка различен " неосъществим избор " - за нови членове на Инспектората към Висш съдебен съвет и за нов основен контрольор на мястото на Теодора Точкова, които към този момент просрочиха мандата си с повече от две години. През януари парламентарната правна комисия включи в дневния си ред тематиката за избор на нови правосъдни инспектори, само че след това тихомълком я извади от програмата си без каквито и да е обществени пояснения. Напук на обещанията за транспарантно ръководство, въпросът с изборите за нови инспектори и нови членове на Висш съдебен съвет не се разяснява, а очевидната причина е, че ръководещите са в невъзможност. Без илюзии Неофициално депутати споделят, че ръководещите вършат проекти да отсрочат изборите за нов Висш съдебен съвет и по образеца на Инспектората да оставят сегашния съвет да работи до избора на нов - когато и както бъде осъществен той. Към момента това значи да се даде неопределен мандат на настоящия Висш съдебен съвет, което звучи неуместно. Друг е въпросът дали е конституционно възможно.

Пред " Капитал " правист от парламентарната група на Българска социалистическа партия предвижда с съвсем цялостна решителност, че няма възможност Народното събрание да избере своята квота във Висш съдебен съвет. В момента от ГЕРБ виждат изборите за Инспектората и за Висш съдебен съвет като средство да принудят ръководещите да ги признаят за равносилен сътрудник в политиката, като политическа мощ, с която може да се води разговор и да се реализират договорености, разяснява той. И показва увереност, че наесен се задава конституционна рецесия. От пресцентъра на партията обаче не получихме формален отговор каква е концепцията им за проточения мандат на правосъдни инспектори и идния избор на Висш съдебен съвет.
Реклама
" Още като специалист съм предупреждавала, че въвеждането на болшинство от ⅔ за избор на членове на Висш съдебен съвет и Инспектората е бомба със закъснител, тъй като парламентите ще стават все по-фрагментирани. Към момента обстановката е такава, че е съвсем невероятно да се избере парламентарната квота във Висш съдебен съвет. А идващият парламент ще бъде още по-фрагментиран ", разяснява за " Капитал " Ива Митева от Има Такъв Народ. Според нея няма по какъв начин един подобен избор да се случи без разговор сред всички парламентарни групи, в това число и с ГЕРБ и Движение за права и свободи - както във връзка с Висш съдебен съвет, по този начин и за Инспектората, а същото важи и за измененията в Конституцията. Към момента партиите от ръководещата коалиция имат 134 депутати, даже и с " Възраждане " вършат 147, с 13 по-малко от нужните 160 гласа за избор на всеки един обособен претендент, както и за конституционни промени, сочи тя.
Въвеждането на болшинство от ⅔ за избор на членове на Висш съдебен съвет и Инспектората е бомба със закъснител, тъй като парламентите ще стават все по-фрагментирани. Ива Митева
депутат от "Има подобен народ "

От " Продължаваме промяната " предоставиха коментар на ръководителя на правната комисия Милен Матеев: " Изисква се необятен консенсус в поддръжка на кандидатурите, предвид на нужното болшинство от 2/3 и търсим най-достойните, с високи професионални и нравствени качества претенденти, зад които да застане единно обединението, преди да задействаме процедурата ". На въпрос по какъв начин чакат да решат казуса с нужното болшинство от 160 депутатски гласа, Матеев дава отговор: " Чрез разговор. Ще беседваме и с опозицията, с цел да реализираме консенсус по този въпрос. Преговорите няма да са леки ".

Към момента няма нужното болшинство за избор и алтернативата е сред това да форсираме процедура без болшинство, която да се провали, или да търсим вид за реализиране на болшинство - това дадоха отговор от " Демократична България " на същия въпрос.
Как се комплектова Висш съдебен съвет ВСС се състои от 25 души, от които трима по право - ръководителите на висшите съдилища и основния прокурор. Парламентът избира 11 членове на Висш съдебен съвет, от които шестима - за съдийската гилдия, и петима - за прокурорската гилдия. Съдебната квота също е от 11 членове. Съдиите избират от своя състав шестима членове на Висш съдебен съвет за съдийската гилдия, прокурорите - четирима за прокурорската гилдия, следователите - един член за прокурорската гилдия. Четено Коментирано Препоръчвано 1 Данъци и обезпечаване 2 Войната в Украйна 3 Икономика 1 Политика 2 Икономика 3 Данъци и обезпечаване 1 Икономика 2 Войната в Украйна 3 Енергетика Реклама
Съдебната власт към този момент започва изборите Междувременно, правосъдната власт насрочи избори за нови 11 членове на Висш съдебен съвет от правосъдната квота, които ще бъдат извършени през юни и юли. Общото заседание на следователите, които би трябвало да изберат един собствен представител във Висш съдебен съвет, ще се организира при започване на юни - на 4 юни ще е чуването, а на 11 юни - гласуването. Общото заседание на съдиите, които избират шестима души в съвета, ще се организира надлежно на 18 юни (изслушване) и на 25 юни (гласуване). Прокурорското общо заседание е при започване на юли - надлежно на 2 и 9 юли. Прокурорите избират четирима свои представители в прокурорската гилдия на Висш съдебен съвет.

Което значи, че на 3 октомври може да се окажем с определена правосъдна квота, само че без парламентарна квота. И с доста въпроси. Един Конституционен съд ни дели от конституционната рецесия По определение конституционна рецесия е налице, когато един конституционно открит орган блокира работата на различен конституционно открит орган до степен той да не може да действа. Както нормално се случва в България, в такива случаи казусът се трансферира на Конституционния съд (КС)

В края на април възможно ли е инспекторите в Инспектората на Висш съдебен съвет (ИВСС), както и основният правосъден контрольор Теодора Точкова, да извършват функционалностите си в изискванията на изминал мандат. Но също по този начин - възможно ли е да спре за неопределен срок активността на ИВСС заради безучастие на Народното събрание. Сезирането на Конституционен съд с този въпрос е доста закъсняло, то се случва в този момент не тъй като някой се е загрижил за инспектората, а тъй като някои среди чакат от Конституционен съд надали не да допише конституцията, за стимулира по някакъв метод, че актуалният Висш съдебен съвет може да остане и да продължи да действа и след приключването на мандата му. Защото правилото, който Конституционен съд одобри за Инспектората, ще важи с цялостна мощ и за Висш съдебен съвет.

Интригата е доста заплатена. През 2010 година Конституционен съд се произнесе с изрично решение, че " приключването на мандата на груповия орган приключва мандата на всички членове на органа ".). А преди този момент, през 2005 година новоприет текст в правосъдния закон, който даде опция да се удължава 7-годишният мандат на ръководителите на висшите съдилища и основния прокурор - до встъпване в служба на техните приемници. Тогава казусът имаше и съответно измерение - мандатът на тогавашният основен прокурор Никола Филчев изтичаше на 18 февруари 2006 година,а неуспехът (или нежеланието) на Висш съдебен съвет да избере нов основен прокурор можеше да го продължи незнайно какъв брой.
Бюлетин Легал Компас
Научавайте най-важното от правния свят и правосъдната система всяка седмица на мейла си
Вашият email Записване
Реклама
Срокът на конституционния мандат на ръководителите на висшите съдилища и основния прокурор е открит в конституцията на 7 години, не е планувана опция за неговото продължение не е планувана, се споделя в решението на Конституционен съд. Действително не става дума за групов орган, а за самостоятелен, който по изискване си има заместници, пък и Конституционен съд не се произнася по какъв начин да се обезпечи непрекъснатост на функционалностите му в тези случаи.

Но правилото на мандатността е явен - демокрацията по изискване не позволява безсрочно практикуване на власт, а мандатът е предпазен механизъм за този принцип (РКС №13/2010 г.). Действително управническата процедура в България познава случаите на редица други регулаторни и контролни органи, които не престават да работят при изискванията на изминал мандат, само че техните мандати не са открити в конституцията, а в устройствените им закони категорично е записано, че не престават да извършват функционалностите си до избор на нови членове на органа. Такова законово съображение за Висш съдебен съвет и ИВСС да удължават мандата си няма. Стряскащо звучи изказването на основния контрольор Теодора Точкова, че през март 2020 година инспекторите сами били взели решение " да продължат да извършват функционалните си отговорности в ИВСС до встъпването в служба на определените от Народното събрание нов основен контрольор и инспектори, с цел да обезпечат непрекъсваемост на органа ". Но към този момент има няколко правосъдни решения, с които се анулират актове на основния правосъден контрольор заради това, че мандатът й е изминал и това е част от претекстовете на Върховен административен съд да желае изговаряне на Конституционен съд. Бездействието на Народното събрание " Ако аз не си напиша делата в период, освен ще бъда осъден дисциплинарно, само че и с доста огромна възможност ще бъда подложен на публично обругаване. В същото време, обществото сякаш изобщо не се впечатлява, че Народното събрание не извършва едно от главните си отговорности - да попълня състава на конституционно избрани органи като Висш съдебен съвет, Инспектората и надалеч освен те ", разяснява столичен арбитър пред " Капитал ".

Управляващите в действителност са в патова обстановка. Ако тръгнат на договаряния с ГЕРб и Движение за права и свободи за обезпечаване на болшинство за избор на членове на Висш съдебен съвет и Инспектората, това значи да одобряват досегашния непоследователен модел на партийно парцелиране на тези органи и подмолно установяване на бъдещите им сформира, без каквато и опция да се възрази против кандидатури, които не дават отговор на критериите за професионализъм и морал. Но пък от продължаването на мандатите на актуалните органи интерес имат единствено ГЕРБ и Движение за права и свободи, тъй като те преобладават там и освен през политическата си квота.

" На всяка цена не трябва да се разреши безпринципно договаряне сред политическите партии и систематизиране на квотен принцип. Новите членове на Висш съдебен съвет би трябвало да са безспорни експерти с приета подготвеност, престиж и интегритет, които обаче да не са настоящи съдии, прокурори или следователи. Дори това да забави процеса, този риск би трябвало да се поеме, с цел да се избегне клониране на досегашните зависимости ", декларира съдията Калин Калпакчиев, някогашен ръководител на Съюза на съдиите в България. Но и той е безапелационен, че след приключване на мандата на Висш съдебен съвет, той не може да продължи да действа в същия състав. Доколкото в правовата страна не може да съществува властови вакуум, отводът на държавен орган да извърши пълномощията си би трябвало да бъде преодолян с очакван в закона обезщетителен механизъм, споделя Калпакчиев и дава образец с други страни, където бездействието на един орган води до опция различен орган да извърши неговото обвързване. Това у нас би могла да бъде правосъдната власт.
На всяка цена не трябва да се разреши безпринципно договаряне сред политическите партии и систематизиране на квотен принцип. Калин Калпакчиев
арбитър, някогашен ръководител на Съюза на съдиите в България

Има голям пропуск в конституцията какво се случва с тези органи, в случаите, когато Народното събрание не избере в точния момент своята квота, разяснява Ива Митева. Възможните решения Принципният метод в тази ситуация би бил да се започва процедура и всяка партия да си номинира претенденти - без предварителни сделки на мрачно, тъй като ръководещите дадоха обещание бистрота. Кандидатурите да бъдат подложени на обществен спор и когато една партия откаже да гласоподава за избора на безукорен експерт с висок престиж, тъй като не е била привикана на предварителна делба на съвета, да си носи политическа отговорност за следствията. Междувременно в закона би могло да се запише, че новият съвет се смята за конституиран, в случай че е определена правосъдната квота и дружно с тримата по право съставът му е от 14 души. Аналогично решение имаше през 2016 година, след конституционните промени, когато в преходна наредба на закона бе записано, че новоизбраният Висш правосъден съвет се счита за конституиран, откакто са определени членове, които дружно с членовете му по право образуват две трети от неговия състав. Действително, 14-членен Висш съдебен съвет няма да разрешава да се вземат решения, които изискват квалфицирано болшинството от 17 гласа, като да вземем за пример избора на основен прокурор и ръководител на висш съд, само че такива не се и задават скоро. Няма да разрешават и премахване на основния прокурор Иван Гешев. И на практика ще изискват всичко да се взема решение с единогласие, което може и да усили легитимността на съвета. И ще избави системата от стресовата обстановка.

А законодателят в действителност би трябвало да мисли и за обезщетителен механизъм, при който в случай че Народното събрание не извършва задължението си да избере да вземем за пример членове на Висш съдебен съвет и Инспектората, това да се прави от различен орган - да вземем за пример отново от правосъдната власт. Същото би могло да да се приложи и към практическия отвод да се изберат двама нови конституционни съдии - в случай че сегашната неуместна обстановка водеше до заместващ избор от другите оправомощени органи - висшите съдии и президента, парламентарните сили може би щяха да се откажат от концепцията да водят пазарлъци.
Свързани публикации Етикети Персонализация
Ако обявата Ви е харесала, можете да последвате тематиката или създателя. Статиите можете да откриете в секцията Моите публикации
Автор Мирела Веселинова
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР