Въпросът колко захар трябва да се консумира на ден е

...
Въпросът колко захар трябва да се консумира на ден е
Коментари Харесай

Скритата захар - тихият убиец

Въпросът какъв брой захар би трябвало да се употребява дневно е извънредно значим, като се има поради необятното разпространяване на захарта в актуалното хранене и нейното влияние върху здравето. Препоръчителният дневен банкет на захар варира според от няколко фактора, в това число възраст, пол, равнище на интензивност и общо здравословно положение.

Ето разбивка на целесъобразния банкет на захар и неговото отражение върху здравето: 

Дневни рекомендации: Американската сърдечна асоциация (AHA) предлага да се лимитират добавените захари до не повече от 6 чаени лъжички (25 грама) дневно за дамите и 9 чаени лъжички (38 грама) дневно за мъжете. Това включва захари, добавени към храната по време на преправка, готвене или на масата.

Естествените захари, които се съдържат в плодовете, зеленчуците и млечните артикули, не са включени в тези ограничавания, защото те съдържат значими хранителни субстанции и фибри. 

Деца и младежи: За децата и юношите целесъобразният банкет на захар е още по-нисък. AHA предлага децата на възраст от 2 до 18 години да одобряват не повече от 25 грама (6 чаени лъжички) добавени захари дневно. Прекомерната консумация на захар при децата може да способства за затлъстяване, стоматологични проблеми и насърчаване на нездравословни хранителни привички в по-късен стадий от живота. 

5 аргументи за повишение на кръвната захар, без да ядете сладко 

Рискове за здравето от несъразмерния банкет на захар: Консумацията на прекалено много захар е обвързвана с разнообразни опасности за здравето. Те включват нараснал риск от затлъстяване, диабет вид 2, сърдечни болести, мастни болести на черния дроб и кариеси. Прекомерният банкет на захар може също по този начин да докара до внезапно повишение на равнищата на кръвната захар, което може да докара до енергийни сривове и промени в настроението.

Скрити захари: От значително значение е да се внимава за скритите захари в модифицираните храни и питиета. Захарта може да бъде прикрита под разнообразни наименования на етикетите на съставките, като да вземем за пример захароза, високофруктозен царевичен сироп, глюкоза, фруктоза и малтоза. 

Храни като газирани питиета, бонбони, сладкиши и зърнени храни със захар постоянно съдържат огромни количества добавени захари. 

Здравословни други възможности: За да намалите приема на захар, наблегнете на пълноценни храни като плодове, зеленчуци, пълнозърнести храни, постни протеини и здравословни мазнини. Избирайте вода или неподсладени питиета вместо сладки питиета. Когато готвите или печете, използвайте умерено естествени подсладители като мед, кленов сироп или стевия. 

Четене на етикетите: Когато пазарувате пакетирани храни, четете деликатно етикетите с питателните стойности. Обърнете внимание на общото наличие на захар и листата със съставките. Избирайте артикули с по-ниско наличие на захар и избягвайте тези с добавени захари, посочени при започване на листата със съставките.

Умереност и баланс: Въпреки че е значимо да се ограничи приемът на захар, от решаващо значение е да се схване уравновесен и резистентен метод към храненето. От време на време може да се наслаждавате на лакомства или десерти в умерени количества като част от здравословен хранителен режим. Ключът е да се съсредоточим върху цялостния модел на хранене, а не да се фокусираме само върху приема на захар. 

Индивидуални вариации: Струва си да се означи, че самостоятелните потребности могат да варират според от фактори като метаболизъм, равнище на интензивност и здравословно положение. Някои хора може да се нуждаят от в допълнение понижаване на приема на захар за оптимално здраве, изключително тези със положения като диабет или инсулинова устойчивост, написа actualno.com.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР