Въпросът дали домашната котка трябва да контактува с улични котки

...
Въпросът дали домашната котка трябва да контактува с улични котки
Коментари Харесай

Опасно ли е домашната котка да контактува с улични котки?

Въпросът дали домашната котка би трябвало да контактува с улични котки е много комплициран и зависи от няколко фактора. Важно е да се има поради, че контактът с улични котки може да донесе както позитивни, по този начин и негативни последствия за домашната котка. Ето някои от аспектите, които би трябвало да се вземат поради преди да разрешите на домашната котка да контактува с улични котки.

Какви болести придвижват уличните котки?

Уличните котки постоянно са изложени на разнообразни заболявания и паразити, които могат да бъдат пренесени на вашата домашна котка. Това включва заболявания като котешка имунодефицитна болест (FIV), котешка левкемия (FeLV), котешка гиардия и други. Паразитите по котките като бълхите, кърлежите и глистите също могат да бъдат пренесени посредством контакт на домашната котка с улични котки.

Агресия при уличните котки

Уличните котки постоянно живеят в рискови среди, където могат да се изложат на рискове като транспортни катастрофи, офанзиви от други животни и битки с други котки. Това може да докара до съществени контузии и пострадвания, които могат да се пренесат на вашата домашна котка, а също и до транспорт на заболявания чрез надрасквания.

 Рискове при уличните котки

Социални взаимоотношения сред котките

Контактът с улични котки може да предложи на вашата домашна котка обществени взаимоотношения и стимулиращи прекарвания. Това може да бъде изключително потребно за домашните котки, които са склонни към досада или стрес, като им обезпечи спомагателни благоприятни условия за игра и обществени контакти.

Риск от нежелана бременност при котките

Контактът с улични котки може да усили риска от нежелано размножаване на вашата домашна котка, изключително в случай че не е кастрирана. Това може да докара до пренаселване и проблеми с ръководството на котките в региона.

Поведенчески въздействия сред котките

Домашната котка може да бъде повлияна от държанието на уличните котки. Това може да включва асимилиране на нападателно котешко държание, териториално маркиране. Въпреки това, обществените взаимоотношения с улични котки могат също да доведат и до определяне на по-добри обществени умения и адаптивно държание у вашата котка.

 Улични котки

За да се предпазят от евентуалните здравословни опасности и контузии, домашните котки могат да бъдат подложени на постоянни ветеринарни инспекции, в това число имунизации и превантивни ограничения против паразити. Освен това, оградените или следени дворове могат да предложат несъмнено и безвредно пространство за домашната котка да изследва и играе без риска от конфликти с улични котки.

Съобразеността и балансирането на преимуществата и рисковете от контактът с улични котки би трябвало да бъде взета поради, като се вземе поради самостоятелната обстановка и потребности на вашата домашна котка. Важно е притежателите на котки да се съветват с ветеринарен доктор или експерт по държание на котките, с цел да получат препоръки и насоки по отношение на най-хубавите практики за поддържане на здравето и благополучието на своите котки.

Източник: miau.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР