Въпреки трудностите и скептицизма на аналитиците, автомобилната компания на Илън

...
Въпреки трудностите и скептицизма на аналитиците, автомобилната компания на Илън
Коментари Харесай

Bloomberg: Tesla е най-добрият производител на десетилетието

Въпреки компликациите и скептицизма на аналитиците, автомобилната компания на Илън Мъск Tesla завършва десетилетието като една от най-печелившите автомобилни компании в света. Всеки $, вложен в Tesla през 2010 година е донесъл на вложителите облага във тип на дивиденти от 1190%.

През изтеклите 10 години Tesla непрестанно бе в центъра на вниманието на аналитиците и пресата. Компанията нерядко изпадаше в комплицирани и сложни обстановки, и даже загуби значително финансови средства от историческия туит на Илън Мъск. Не е за удивление, че понякога все имаше аналитици, които предричаха неотдавнашен провал на Tesla.

Въпреки това, в края на това десетилетие Tesla завършва като най-успешният авто производител в света. Bloomberg публично заяви, че всеки $ вложен в Tesla през 2010 година е донесъл 1190% облага .

Този месец акциите на Tesla доближиха рекордна цена от $413, а общата цена на компанията – нейната пазарна капитализация надвиши $73 милиарда. По-висока пазарна цена от Tesla имат единствено концерните Toyota ($230 милиарда) и Volkswagen ($98 милиарда. Останалите съперници, в това число General Motors и Ford, от дълго време останаха обратно.

Инвеститорите са привлечени в Tesla най-вече поради бързия растеж на продажбите. Откакто на пазара излезе Model S, паричния оборот на компанията за електрически автомобили се увеличи 52 пъти. Но това не е всичко – Tesla се разграничава от обичайните автомобилни производители със своите екологични електрически автомобили и употребяваните високи технологии. А това е доста по-перспективно, в сравнение с каквото и да било развиване на колите с ДВГ.

Трендът на напредък на Tesla е позитивен и през идващите години облагата на компанията ще продължи да пораства. Тази година растежът е 14%, като прогнозите за 2020 година са растеж от 21%, а през 2021 година – 18%. Прогнозата за междинния растеж на 10-те най-големи автомобилни производители за същите интервали е надлежно 1%, 4% и 3%.

Въпреки съществуващите отзиви за високата волатилност на акциите на Tesla, компанията решително усилва тяхната цена. Така да вземем за пример, през 2019 година растежът на курса бе 22%. За съпоставяне, растежът на акциите при другите съперници не надвишава 10%.

В същото време редица аналитици както преди не имат вяра в промишлеността на електрическите автомобили и предлагат пласиране акциите на Tesla. Ситуацията доста наподобява с тази на Amazon през първите ѝ 10 години като обществена компания. Аналитиците просто отказваха да повярват в триумфа на Amazon, която през днешния ден е един от най-големите софтуерни колоси. Напълно е допустимо ориста на Tesla да е същата.

А съгласно мнението на аналитиците от Credit Suisse, Tesla изпреварва всички сови съперници в основаните най-нови технологии за акумулаторни акумулатори. Докато другите производители на електрически автомобили намерят свои решения, автомобилната компания на Илън Мъск ще продължи да се движи напред.
Източник: kaldata.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР