Въпреки променливото време, повече от 70 родолюбиви българи от Игнатица,

...
Въпреки променливото време, повече от 70 родолюбиви българи от Игнатица,
Коментари Харесай

Повече от 70 родолюбци почетоха паметта на най-младия Ботев четник Александър Чендов /снимки/

Въпреки изменчивото време, повече от 70 родолюбиви българи от Игнатица, Осеновлаг, Зверино, Мездра, Своге, Нови Искър и София се събраха на Черешова задушница в местността „ Людска поляна” в Ржана планина, с цел да почетат паметта на най-младия Ботев въстаник - Александър х. Димитров Чендов(1860-1876). Той умира за Свободата на Отечеството през бунтовната пролет на 1876-таедва на 16-годишна възраст.
По мотив 144-ата годишнина от гибелта на „ Комитчето”, както е останал в националната памет Александър Чендов,участниците в поклонението, измежду които имаше и много деца,запалиха по свещичка и сервираха цветя пред неговия монумент.
Топли думи за родения в сливенското село Аладаглий (дн. с. Гергевец) комита показа 80-годишната Иванка Войнова, по чиято самодейност на 4 юни 2010 година недалече от лобното му мястов м. „ Зелени камък “ е сложена паметна плоча.„ Живи и здрави да сте всички, които сте пристигнали!, поздрави присъстващите Войнова. Дано и отсега нататък да се събираме тук, тъй като по този начин би трябвало да бъде - да почитаме това момче. Защото в случай че не са били такива луди глави като него, в този момент ние щяхме да сме с фереджета! “
Тя изрече специфични благодарности на Мирослав Стоянов, Пламен Коцев и Пенчо Виденов, възстановили водопровода до м. „ Людска поляна “.
„ Уважавайте традициите, уважавайте празниците и най-важното - уважавайте се като хора! “, пожела на поклонниците фотолетописецът на Дефилето Борис Кръстев, почетен жител на община Мездра.
Възпоменателната демонстрация, която се организира за единайсети следващ път, почете кметът на село Игнатица Иво Костов.
Догодина, когато се навършват145 година от гибелта на Александър Чендов, Кметство Игнатица и Кметство Осеновлаг имат намерение да провеждат поход по неговите стъпки с присъединяване на възпитаници от региона на Искърското дефиле. Тогава ще бъде осветена паметната плоча на Ботевия въстаник в м. „ Людска поляна “, дарена предходната година от признателни потомци и от Кметство Гергевец. Освен името на Комитчето, върху нея са изписани имената на неговите родители Димитър и Елисавета Чендови-Аладаглиеви, и на шестимата му братя и сестри Петър, Стефан, Тодорица, Спас, Захария и Господин. Предвижда се и церемониален обред по отдаване на военни почести, изпълнен от членове на Национално сдружение „ Традиция “.
Източник: bulnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР