Въпреки пандемия от Covid-19, която доведе до намаление на финансовата

...
Въпреки пандемия от Covid-19, която доведе до намаление на финансовата
Коментари Харесай

По-високите приходи от банкови операции вдигат печалбата на ПИБ

Въпреки пандемия от Covid-19, която докара до понижение на финансовата интензивност в международен мащаб, „ Първа капиталова банка “ АД усъвършенства главните си финансови индикатори, четем в междининя финансов доклад на сдружението. То регистрира растеж в чистата облага спрямо 2020 година от 61.36 млн. лева, достигайки 100.24 млн. лв.. Това се дължи значително на по-високите доходи от банкови интервенции, от една страна, и на спад на административните разноски от друга.
Общите доходи на ПИБ от банкови интервенции от началото на 2021 година възлизат на 408.76 млн. лева при 350.83 млн. лева за 2020-а. Нетният лихвен приход за годината е в размер на 263.14 млн. лева като нараства с 30. 5 млн. лева на годишна база. Основната причина за това е понижението на лихвените проценти по привлечени средства, което води и до по-нисък лихвен разход.
Нетният приход от такси и комисиони за предходната година е 118.86 млн. лева и е с 23.02 млн. лева по-висок по отношение на 2020 година.

В същото време е регистриран спад в административните разноски, като те са на стойност 179.35 млн. лева, което съставлява понижение от 1.4 %.

Балансовото число на ПИБ към края на минилата година доближава 11.27 милиарда лева, като отбелязва нарастване по отношение на края на 2020 година от 435 млн. лв.. По размер на активите банката резервира мястото си измежду водещите кредитни институции в българската банкова система.

Обемът на депозитите от други клиенти към декември не престават да порастват. Те са в размер на 9.42 млн. лева с чисто нарастване от 325 млн. лв.. И по този индикатор Банката поддържа позицията си в първите кредитни институции в страната.

Вземанията от клиенти по балансова стойност към края на декември предходната година са в размер на 6.32 млн. лева, като повишаването на годишна база е с 277 млн. лв..

Към края на декември общият брой на клоновете и офисите на „ Първа капиталова банка “ АД в България е 126 - 44 местоположения в София и 82 в градовете отвън столицата. Броят на клоновете и офисите отразява придържането към политиката за синергия и поддържане на оптимална успеваемост на клоновата мрежа, означават от банката.
Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР