Въпреки факта, че лекарството Ozempic е предназначено за лечение на

...
Въпреки факта, че лекарството Ozempic е предназначено за лечение на
Коментари Харесай

Вълшебното хапче на Холивуд: как всъщност действа, за да ни накара да отслабнем

Въпреки обстоятелството, че лекарството Ozempic е предопределено за лекуване на диабет, през последните години то закупи огромна известност измежду борещите се с наднорменото тегло.

Ozempic е инжекционно лекарство, което би трябвало да се ползва един път седмично. Активната съставна част на лекарството е семаглутид, който имитира естествено срещащ се хормон, наименуван глюкагон-подобен пептид-1 (GLP-1).

„ Този ​​естествен хормон се създава в тялото ни, когато ядем “, споделя Самир Малкани, ендокринолог от Масачузетския университет.

Произведен в червата, GLP-1 подтиква панкреаса да създава инсулин, който намалява равнищата на кръвната захар. Ето за какво аналозите на GLP-1 са толкоз ефикасни при лекуването на диабет, пише Discover. В допълнение, рецептори за хормона GLP-1 също участват в мозъка, сърцето и други органи. Това значи, че GLP-1 и неговият неестествен аналог също могат да подмамят мозъка ни да ни накара да се усещаме сити.

„ Имаме центрове в мозъка, които управляват глада. Този център в мозъка е всъщност това, с което се свързват медикаменти като Ozempic, с цел да задоволят глада “, споделя Малкани.

Експертите споделят, че Ozempic е доста ефикасен при намаляване, изключително когато се комбинира с диета и извършения. Скорошно 68-седмично изследване откри, че към половината от участниците са изгубили 15% от тежестта си със семаглутид, а към една трета са изгубили 20% от тежестта си.

Факт е, че за разлика от хормона, който се създава естествено в тялото, семаглутидът остава в тялото доста по-дълго. Тоест възприятието за задоволеност остава при хората за по-дълъг интервал от време.

„ Естественият хормон се освобождава в отговор на приема на храна и циркулира в кръвта ни в продължение на няколко минути “, отбелязва ендокринологът.

В същото време семаглутидът циркулира в кръвта в продължение на няколко дни, увеличавайки възможностите му да доближи GLP-1 рецепторите в мозъка.

„ Тази изгода разрешава на семаглутид безусловно да пренастрои мозъците ни, с цел да пренастрои метода, по който усещат задоволеност, карайки хората да ядат по-малко “, споделя Себастиан Фърнес, биохимик от Университета на Куинсланд.

Експертите са съгласни, че лекарството е чудесно в битката с диабета и затлъстяването, само че това не значи, че няма странични резултати.

Стомашно-чревните проблеми са най-честите нежелани реакции от Ozempic, в това число гадене, повръщане и запек. Лекарството, предизвиквайки чувство за цялост, забавя работата на стомаха, което може да докара до тежки случаи на гастропареза или стомашна парализа. Съществуват и опасения по отношение на връзката на лекарството с панкреатит и проблеми с психологичното здраве.

Ето за какво специалистите постоянно поучават да се консултирате с доктор, преди да приемете лекарството.

„ Ако имате сърдечно заболяване, диабет и наднормено тегло, тогава бих предложил Ozempic. Ако имате сърдечно заболяване и загуба на тегло, тогава бих предложил лекарството. Но за хора с наднормено тегло, само че другояче здрави, е належащо да се търси други способи “, акцентира Малкани.

Експертите акцентират, че за дейно намаляване са нужни и промени в метода на живот. Освен това главният проблем със семаглутид е, че след прекъсване на курса, хората още веднъж натрупват наднормено тегло, в случай че не трансформират метода си на живот.
Източник: glasnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР