Въпреки че не го постигна лесно и до последния момент

...
Въпреки че не го постигна лесно и до последния момент
Коментари Харесай

ПП-ДБ-СС ще имат районни кметове в 19 от 24 столични общини, в Пловдив два от шест

Въпреки че не го реализира елементарно и до последния миг събитията не бяха предрешени, обединението ПП-ДБ и " Спаси София " в действителност ще има много удобно посланичество в София: кмет, най-голямата група в общинския съвет и 19 районни кмета в общо 24-те общини на града, сочат резултатите след балотажите. Два от регионите - " Средец " и " Триадица " (с нови мандати на кметовете Трайчо Трайков и Димитър Божилов) бяха решени още на първия тур.

В съпоставяне с 2019 г ГЕРБ резервира единствено " Банкя " (на първи тур) и " Надежда ". Партията печели и " Панчарево ", който в предишния мандат се управляваше от самостоятелния Николай Гюров. Знакова е успеха в региони като " Люлин ", " Красна поляна ", " Искър ", където кметове на ГЕРБ се явиха за четвърти или даже пети мандат, само че изгубиха със забележителна разлика от претендентите на ПП-ДБ. Техни кметове ще има още в " Младост ", " Подуяне ", " Витоша ", " Възраждане ", " Сердика ", " Илинден ", " Връбница ". Силното показване на нови лица в регионите може да се чете като углавен избор и предпочитание за смяна на остарелия модел. В " Лозенец ", " Овча купел " и " Слатина " безапелационно, с над 50%, печелят досегашните кметове на " Демократична България ", издигнати за втори мандат. - Константин Павлов, Ангел Стефанов и Георги Илиев респективно.

Българска социалистическа партия губи единствения си столичен регион - " Изгрев ", откакто Делян Георгиев, който на предишните избори завоюва като претендент на социалистите, в този момент взима нов мандат като претендент на ПП-ДБ-СС. Той е доктор и беше повдигнат от Българска социалистическа партия през 2019 година, само че беше изключен от партията в края на 2022 година, по думите му, поради позицията му против измененията в Изборния кодекс и връщането на хартиената бюлетина.

Кандидатът на ГЕРБ за " Изгрев " пък беше някогашния шеф на 119 СУ Диян Стаматов. Той е получил едвам 25% от гласовете в " Изгрев ", само че още веднъж ще бъде общински консултант от партията.
Реклама
Две общини пък ще имат самостоятелни управници. Единият е регион " Студентски ", където печели Петко Горанов против Еней Енчев от ПП-ДБ-СС. Казусът е забавен, тъй като Горанов е член на ДСБ и на предишните избори бе повдигнат за областен кмет от Демократична България. Сега обаче обединението избра Еней Енчев, а Петко Горанов се кандидатира, повдигнат от предприемчив комитет. След като не беше поканен от обединяването за втори мандат, Горанов съобщи пред медии, че е бил вербуван от чичото на Васил Терзиев, с което евентуално се прицели към твърдия десен електорат, дал своя вот и за кандидатурата на Вили Лилков. И завоюва. Любопитно е, че на първи тур картината беше много по-различна: гласовете бяха в интерес на Еней Енчев - той притегли 30.07%, а Петко Горанов взе едвам 22.1%.

Район " Нови Искър " също ще се ръководи от самостоятелен претендент - Владислав Владимиров, който победи на балотажа Даниела Райчева от ГЕРБ.
Силен пробив на новите кметове в два региона
На места прави впечателение и много по-силната изборна интензивност за районни кметове спрямо първи тур. Рекордьор е " Младост ", където новият кмет от ПП-ДБ Ивайло Кукурин печели с над 16 хиляди гласа. Той е номинация на " Продължаваме промяната " и триумфът му евентуално се дължи на дейната акция в последния месец в кварталите. Средно в другите региони гласовете, с които са избирани кметовете, варират сред 2 и 5 хиляди.

Цвета Николаева от " Спаси София " също е събрала впечатляващите над 13 хиляди гласа в " Красно село ". През 2019 година региона беше извоюван от " Демократична България ", които издигнаха Росина Станислава, само че след това отдръпнаха доверието си от нея, откакто стана ясно, че е назначила себе си и щерка си по европроект. След оставката ѝ, краткотрайно поста изпълняваше Румен Русев от " Атака ", беше повдигнат от ГЕРБ за постоянен мандат, само че събра 27% на балотажа против Николаева, спечелила 56%.
Реклама
На последните локални избори през 2019 година ГЕРБ завоюва кметските места в 12 районна на столицата, а " Демократична България " - в 8 региона. Представител на Българска социалистическа партия имаше единствено в 1 регион, а самостоятелни - в 3.
ПП-ДБ с двама районни кмета в ПловдивДвама районни кмета ще има коалиция " Продължаваме промяната - Демократична България " в Пловдив, демонстрират финалните данни на ЦИК. В " Северен " Венцислава Любенова печели борбата против Илиян Лалев от ГЕРБ 4334 гласа на 3914 гласа или 48,28% на 43,61%. В " Западен " пък Тони Стойчева печели против Ангел Славов с 3564 на 3420 гласа или 48,3% против 46,36%.В останалите 4 региона ГЕРБ си резервира постовете. В " Централен " Георги Стаменов остава кмет с поддръжката на 8353 души против 7676, дали своят вот за Чило Попов от ПП-ДБ. Малка е разликата и в регион " Южен ", където Атанас Кунчев от ГЕРБ печели борбата против Красимир Александров от ПП-ДБ с 6553 против 6271 гласа.ПП-ДБ печелят борбата с ГЕРБ за районните кметове във Варна, като победи в два региона - Одесос и Приморски. В третия регион - Младост, ще ръководи кмет, излъчен от обединението " Алтернативата на жителите ". Свързани публикации Пловдив на балотаж и в шестте региона 3 ноември 2023, 20:12 ГЕРБ е на път да загуби и регионите на София: ПП-ДБ-СС печели в 2 общини и води в 16 други 31 октомври 2023, 08:51 Кои са претендентите за районни кметове в София - къси биографии и цели 27 октомври 2023, 19:52 Управлението на градовете: гледайте освен кмета, а и съвета 27 октомври 2023, 06:58
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР