Въпреки че е противоречив термин, веган кожа“ е много актуален.

...
Въпреки че е противоречив термин, веган кожа“ е много актуален.
Коментари Харесай

Веган кожата в автомобилите – прекрасен пример за greenwashing

Въпреки че е спорен термин, „ веган кожа “ е доста настоящ. Ако желаете да се извършите на еко сапиенс, на човек, който заран обед и вечер гали дръвчета и кокичета, би трябвало да си поръчате електрически автомобил с интериор от веганска кожа. Но думите „ веган “ и „ кожа “ не могат да съществуват една до друга (като веган бургер), тъй като по формулировка кожата е материал, изработен от животно.

Разсъжденията са на Герхард Хорн от carbuzz.

Едва започнахме тази публикация, а към този момент гледаме първия проблем в очите. „ Веганска кожа “ е термин, фиктивен от хората, занимаващи се с маркетинг, тъй като кожата постоянно се е свързвала с висококачествени, първокласни транспортни средства. Причината, заради която маркетинговите отдели не престават да го употребяват, е, тъй като „ подправена кожа “ и „ изкуствена кожа “ не звучат толкоз секси.

Думата „ веган “ се дефинира като „ човек, който не яде храни, получени от животни, и който нормално не употребява други скотски артикули “. Защо тогава продължавате да употребявате думата кожа, която е неразривно обвързвана с животни?

Веган апория

Концепцията за веганска кожа не ме забавлява единствено тъй като терминът e спорен. Недоволството ми се дължи на голямото количество „ зелен “ маркетинг, употребен за рекламиране на подправена кожа, която в този момент се продава като спомагателна екстра или екологична опция.

Проблемът е, че по този начин наречената веганска кожа съществува от епохи, като преди този момент е била известна като изкуствена кожа, винил. Тя не е нещо ново, само че претърпя голям пиар, тъй като не е належащо да убивате крава, с цел да я извършите.

Но това, че е веганска, не значи, че е екологична. Това са две доста разнообразни неща.

По принцип производителите към момента употребяват материали, получени от положителната остаряла пластмаса. Тя се прави от нефт. Това се показва в изследване, извършено от института „ Флик Фрайбург “.

Веганската кожа не е нова идея

Докато проучвах тази тематика, открих няколко вегански блога, в които се класират производителите и екологичните облицовки на седалките, които оферират. Марките, които се оправят добре, оферират седалки, покрити с MB-Tex, SofTex и Sensatec. Това са базовите варианти за седалките на Mercedes-Benz, Toyota и BMW.

Веганите правят оценка тези варианти високо, защото за тяхното произвеждане не са потърпевши крави. Някои марки, като Toyota, също предизвикват SofTex като екологичен вид, най-малко на ниво дилъри. Твърдението е, че кожата SofTex създава 85% по-малко излъчвания на CO2 и 99% по-малко „ летливи органични съединения “.

Проблемът е, че SofTex е термопластичен полиуретан, какъвто множеството компании употребяват за производството на изкуствена кожа.

Накратко, това, което в миналото беше на ниска цена материал, внезапно се трансформира в огромно преимущество за производителите на коли. Защо да се убива крава, с цел да се облече вашето Camry, в случай че можете да изберете SofTex и да спасите живот? Почемууу?

Биоразградима главоблъсканица

Термопластичният полиуретан и винилът работят добре като материали за покриване на седалки. Те са здрави, наподобяват съвсем като кожа и можете да ги избършете с забрадка. Ето за какво те са били стандарт за базовите модели толкоз дълго време. Проблемът е, че и двата материала разчитат в огромна степен на изкопаеми горива за произвеждане. Само някои особено създадени термопластични полиуретани са биоразградими. PVC-то не се разгражда, макар умните маркетингови имена като BioPVC.

Химикалите, употребявани за превръщането на някои типове изкуствена кожа в биоразградими, също са проблем. Те не са изключително екологични и до момента в който гният на сметището, освобождават във въздуха всевъзможни химикали и микропластмаса.

Основният извод тук е, че тези по този начин наречени вегански разновидности не могат да се разградят сами. Дори и да се разградят, ние просто заменяме казуса с макропластмасата с проблем с микропластмасата.

Истинската кожа не е доста по-добра

За да се обработи кожата за потребление в колите, тя би трябвало да премине през няколко химически обработки. Ето за какво тя ухае толкоз прелестно. Не може да се отхвърли, че това също по този начин вреди на качеството на въздуха и освобождава токсични субстанции във водоснабдителната мрежа.

Знаем това от известно време. Има един дребен град в Индия,
наименуван Канпур. Той е дом на 2,5 милиона души и на повече от 300 кожени заводи. Те употребяват вода и хром за щавене на кожата, 90% от която отива в Обединеното кралство и Съединени американски щати.

Този тип обработка също по този начин прави естествената кожа устойчива на биоразграждане, само че производителите изследват нови способи за обработка на кожата, без да вредят на околната среда. BMW, да вземем за пример, употребява екстракти от маслинови листа за дъбене на кожата в BMW iX.

Най-еко са най-богатите

Друго решение на този проблем е следенето на произхода на кожата. Rolls-Royce и Bentley разполагат със системи, които подсигуряват, че кожите им идват от най-хубавите вероятни места. Както може би знаете, те избират бикове пред крави. Те би трябвало да идват от Северна Европа, с цел да няма ухапвания от инсекти. Тези бикове също по този начин се движат свободно, тъй че кожата им няма следи от огради.

Тъй като тези компании са толкоз нишови, те могат да проследят кожата от момента, в който бикът минава през рисков развой на “ексфолиация ”. Те могат да проследят и процеса на дъбене. Така да подсигуряват, че не се употребяват токсични химикали и че водата не е отровена. Ако желаете да бъдете снабдител, би трябвало да се съгласите със непоколебим набор от правила, с цел да се подсигурява, че нищо не е повредено и не отива на боклука.

Предимства на потреблението на кожа

Кравите се отглеждат за месо, а не за кожа. Кожата е просто спомагателен бенефит на това, че хората сме всеядни. Тъй като животинските кожи са непряк артикул от питателните ни привички, кожата е тип рециклиране/оползотворяване.

Може би сте чували, че са нужни почти три крави, с цел да се обработи един автомобил, само че това не е правилно. По-често интериорът на вашия автомобил ще се състои от повече кожи. Вероятността кожата на предните подглавници да е от една и съща крава е съвсем нулева, в случай че не пазарувате Bentley и/или Rolls-Royce.

Кожата се получава, тъй като използваме цялата крава. Само 60% от една крава се употребяват за месо. Кръвта и вътрешностите се употребяват за храна на кучета или котки. Костите нормално се смилат на прахуляк, който има доста приложения. Копитата се употребяват за тор, а пяната – за пожарогасители.

И, несъмнено, кожите се употребяват за произвеждане на… кожени седалки. Ако кожата не се употребява, тя се изхвърля. Така че, в случай че не си поръчате кола с кожени седалки, тези кожи ще бъдат изхвърлени и ще изгният.

Още един път, кожата не е главният артикул. Кожите са непряк артикул и в случай че са обработени, с цел да се трансфорат в кожа, просто по този начин се случва, че съответстват с продължителността на живота на автомобила. Избирайки кожа, вие в действителност намалявате световните боклуци и давате на някоя Милка нов живот.

Какво е решението?

Настоящите разновидности за веганска кожа не са устойчиви. По-рано този месец Chrysler показа Halcyon Concept, чийто интериор е с 95% рециклирана кожа. Ако концептуалните коли не са даже 100% рециклируеми, какъв късмет има един сегашен сериен автомобил? Volvo също призна, че до 2025 година може да реализира единствено 25% рециклиран интериор и интериор на биологична основа.

Но може би Mercedes-Benz има нещо поради със своята кожа на основата на кактуси, която дебютира в Vision EQXX, различен концептуален автомобил.

Kia EV9 е превъзходен образец за това на какво е способна промишлеността сега, само че към момента не е идеален.

За да бъде интериорът изцяло екологичен, той би трябвало да разчита на материали, основани от самата майка природа (като кожата…). Можете да си поръчате и Tesla Model S с интериор от 83% растителни материали, само че той коства повече от множеството бюджетни седани.

Урок по greenwashing

Както можете да видите, сега в промишлеността има доста greenwashing („ зелено “ замазване на очи). Говори ни се за щадяща животните и веганска кожа, само че това е просто същата остаряла кожа, на която е променено маркетинг името. За благополучие, има хора в сектора, които го разобличават.

Най-известният образец е Bridge of Weir, производител на кожа и снабдител на McLaren, Jaguar Land Rover, Polestar и Aston Martin. Дори този снабдител на кожи от висок клас не убива крави единствено поради кожата. Дори във високия сегмент на пазара кожата е непряк артикул.

Производителите работят интензивно, с цел да намерят резистентен вид, само че единствените реалистични версии сега се срещат в концептуалните коли. Необходимо е време, с цел да се промени цялата промишленост. Ние разбираме това. Но апелирам ви, не давайте на съществуващите облицовки на седалките като винил нова марка и не ги продавайте като веганска.

Това, което най-вече ме нервира, е общата липса на знания по тематиката. Хората обичат да се хвалят с интериор от веганска кожа, само че не осъзнават къде отива най-вече кожа. Mahi, производител на фини кожи в Индия, изясни коя промишленост употребява най-вече кожа.

Половината от създадената кожа отива за обувки, а аз съм подготвен да се обзаложа, че огромен % от хората с екологичен интериор се движат с кожени обувки.

Кожата си остава най-хубавата алтернатива, тъй като е второстепенен артикул. Или я използваме, или се озовава на сметището. Рекордът на бедната остаряла Милка или пък Ружа, която може да се употребява на 100%, спада до 80%, и всичко това, тъй като веганската кожа е, сякаш, толкоз настояща сега.

Източник: kaldata.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР