Вануату избра Килман за министър-председател на фона на кризата около пакта за Австралия

...
Парламентът на Вануату избра Сато Килман за нов министър-председател на
Коментари Харесай

Парламентът на Вануату избра Сато Килман за нов министър-председател на тихоокеанската островна нация, след като съдът потвърди вот на недоверие към неговия предшественик, който търсеше по-тесни връзки в областта на сигурността с Австралия.

Килман, бивш министър-председател и лидер на Народната прогресивна партия, беше избран в понеделник с 27 гласа при тайно гласуване.

Около 23 законодатели гласуваха против него.

„Като нов министър-председател мога да уверя всички, че ще направя всичко по силите си, за да комуникирам с други политически лидери, за да сложа край на нестабилността във Вануату“, каза Килман.

Той каза на парламента, че ще преразгледа външната политика, така че да е от полза за Вануату повече и ще търси нови експортни пазари.

Вануату, малка островна нация в регион, където Съединените щати и техните съюзници се борят с Китай за влияние, беше потопена в политическа криза миналия месец, когато опозиционният лидер Боб Лафман подаде петиция за вот на недоверие срещу бившия премиер Исмаел Калсакау.

Лофман, който привлече Вануату по-близо до Китай като предишен министър-председател, критикува Калсаку за подписването на споразумение за сигурност с Австралия, което все още не е ратифицирано, като каза, че компрометира „неутралния“ статут на страната и може да застраши помощта за развитие от Китай , най-големият му външен кредитор.

Восът на недоверие получи 26 гласа в сравнение с 23 гласа против, но председателят на парламента реши, че не успя да спечели абсолютното мнозинство от 27, необходимо за отстраняване на министър-председател в 52-местния парламент. Едно място беше свободно и един депутат не присъства на сесията поради заболяване.

Съдията от Върховния съд Едуин Голдзбро постанови в края на миналия месец, че тъй като едно място е празно, абсолютното мнозинство трябва да бъде 26.

Пикерът на Сеул Симеон обжалва решението, но съдът отхвърли делото в понеделник, проправяйки пътя за гласуване за нов министър-председател.

Това е петият път, когато Килман е избран за министър-председател. Последният му престой беше през 2016 г.

Като министър-председател Килман експулсира 12 служители на австралийската федерална полиция от Вануату през 2012 г., след като беше спрян, докато преминава през австралийско летище, а неговият съветник беше арестуван от австралийската полиция по обвинения в данъчни измами.

Полицейското сътрудничество между двете нации се възобнови през 2013 г., след като Килман загуби поста си.

След като се завърна на най-високия пост, Килман пътува до Пекин през юни 2015 г., за да се срещне с китайския президент Си Дзинпин и обеща по-тесни връзки между двете страни.

Кризата във Вануату идва, когато САЩ и техните съюзници се опитват да разубедят тихоокеанските островни нации да установят връзки за сигурност с Китай, след като Соломоновите острови се съгласиха на полицейски пакт с Пекин.

Китай изпрати полицейски експерти и оборудване във Вануату на фона на сътресенията, като посланикът на Пекин Ли Минган каза, че подобно сътрудничество ще подобри капацитета и ще насърчи социалното и икономическо развитие. Полицията на Вануату заяви, че има „добри работни отношения с всички партньори – Австралия, Нова Зеландия и Китай“.

Източник: Информационни агенции
Източник: aljazeera.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР