Външният министър на Китай посети Камбоджа дни след като действащият премиер предаде поста на сина си

...
Външният министър на Китай посети Камбоджа, за да потвърди отново
Коментари Харесай

Външният министър на Китай посети Камбоджа, за да потвърди отново ангажимента на страната си към страната от Югоизточна Азия след нейния титуляр министър-председателят предаде поста на сина си след едностранчиви избори миналия месец

От Софен Чеанг Associated Press, 13 август 2023 г., 4:17 ч. Избори миналия месец.

Wang Yi е първият чуждестранен лидер, който посети Камбоджа, дни след съобщението на Хун Сен, че неговият 45-годишен син и началник на армията на страната, Хун Мане, го замества.

Видео от срещата беше публикувано в канала на Hun Sen в Telegram в неделя.

Eang Sophalleth, Говорителят на Хун Сен каза пред репортери след срещата, че Уанг И е изразил желанието на Китай да сътрудничи с новоназначения министър-председател. в Азия и партията му постигна убедителна победа на общите избори в страната, след като не позволи на основната опозиционна група — Партията на свещите — да участва в изборите поради технически причини. Западните нации и правозащитни групи разкритикуваха изборите, заявявайки, че не са били нито „свободни“, нито „честни“.

Уан И се срещна както с Хун Сен, неговия новоназначен син, така и с външния министър Прак Сокхон. Той похвали изборите, като каза, че са били свободни и честни, с повече от 80% от камбоджанците участват в присъствието на няколко десетки чуждестранни наблюдатели.

На 7 август крал Нородом Сиамони официално назначи Хун Манет за нов премиер. Той ще заеме на 22 август, когато новото Народно събрание приема новия кабинет.

Хун Мане спечели първото си място в парламента на изборите, а предаването от баща му е част от по-голяма смяна на поколенията: Очаква се много по-млади законодатели — предимно образовани на Запад — да заемат министерски позиции, включително най-малкия син на Хун Сен и други, свързани с по-възрастни членове на партията.

Камбоджа е ключов китайски дипломатически партньор, който помага за смекчаване на критиките към Пекин в рамките на 10-членната Асоциация на нациите от Югоизточна Азия, няколко от чиито членове са ангажирани в териториални спорове с Китай в Южнокитайско море.

В замяна Китай спечели огромна роля в политиката и икономиката на Камбоджа, както се вижда от многобройните финансирани от Китай проекти, хотели и казина, осеяли пейзажа. Държавните банки на Китай също са финансирали летища, пътища и друга инфраструктура, построена с китайски заеми. Повече от 40% от външния дълг на Камбоджа в размер на 10 милиарда долара се дължи на Китай.

През юни миналата година Китай и Камбоджа поставиха първа копка на проект за разширяване на военноморско пристанище, който предизвика загриженост от страна на САЩ и други, че може да даде на Пекин стратегически важен военен пост в Тайландския залив. изгради военна база във военноморската база Ream. Той отдавна отрича това, заявявайки, че конституцията на Камбоджа забранява чуждестранни военни съоръжения.

Застаряващият лидер, който миналата събота навърши 71 години, каза, че оттеглянето от поста министър-председател „не е краят“ и той ще служи на други позиции поне до 2033 г., което ще го доведе до половин век на поста. Очаква се той да запази голям контрол като президент на своята Камбоджанска народна партия и като председател на Сената.

—-

Sara Aboubakr допринесе за този доклад от Кайро.

Източник: abcnews.go.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР