Вълнуваща церемония и спиращ дъха спектакъл белязаха официалното обявяване на

...
Вълнуваща церемония и спиращ дъха спектакъл белязаха официалното обявяване на
Коментари Харесай

София стана Световна столица на спорта за 2024 година - Извън терена

Вълнуваща гала и спиращ дъха театър белязаха формалното оповестяване на София за Световна столица на спорта за 2024 година и 80-годишнината на Национална спорта академия " Васил Левски ".

Водещи на церемонията в Зала 1 на НДК бяха фигуристката Александра Фейгин и гимнастичката Ренета Камберов. Сред формалните посетители бяха именитите спортисти международната рекордьорка в скока на височина и ръководител на Българския олимпийски комитет Стефка Костадинова, както и Ваня Гешева, Евгения Раданова, Екатерина Дафовска, Здравка Йорданова, Йорданка Благоева, Мария Гроздева, Румяна Нейкова, Стойка Кръстева, Таня Богомилова, Тереза Маринова.

В Зала 1 на НДК беше и българският еврокомисар Мария Габриел, Георги Георгиев – ръководител на Столичен общински съвет и ръководител на Фондация „ София – европейска столица на спорта “, проф. Николай Изов – ректор на Национална спортна академия „ Васил Левски “, Анатоли Илиев – зам.-председател на „ София – европейска столица на спорта, членовете на Изпълнителния ръб на АCES EUROPE – Асоциацията на европейските градове и столица на спорта, членовете на Управителния съвет на „ София – европейска столица на спорта “ и други

Аплодисменти получиха посланиците на самодейността Християна Тодорова, Йоана Илиева, Катрин Мануилова, Изабела Янкова, Калоян Бинев, както и представителите на 14 български селища, заслужили купата „ европейски градове на спорта “ в последните 10 години – Пловдив, Бургас, Русе, Стара Загора, Банско, Варна, Пазарджик, Горна Оряховица, Сандански, Панагюрище, Чепеларе, Община Бяла, Монтана и първият в историята европейски курорт на спорта Албена.

Присъстващите в залата, измежду които бяха президентът Румен Радев, служебният министър на младежта и спорта Весела Лечева и други, посрещнаха с аплодисменти знамето на „ Световна столица на спорта “, импортирано на сцената от българският отбор – сегашен международен първенец в художествената гимнастика. Флагът бе връчен от президента на ACES EUROPE Джан Франческо Лупатели в ръцете на кмета на София Йорданка Фандъкова, която поредно го съобщи на ръководителя на СОС Георги Георгиев и на зам.-председател на Фондация „ София – европейска столица на спорта “ Анатоли Илиев.

Последваха къси слова, като италианецът означи, че „ София е измежду най-активните и новаторски европейски столици на спорта – модел за развиването и надграждането на устойчивите практики. Благодарни сме за това, че градът увлече десетки селища из България, с цел да стане страната ви една от най-заслужилите в одобряването на самодейността, ” сподели още Лупатели, който бе отличен от ACES EUROPE със специфичен приз за цялостния му 50-годишен принос за развиването на европейския спорт.

От своя страна Йорданка Фандъкова благодари за признанието и разгласи, че спортът за всички се трансформира във все по-голям приоритет в активността на Столична община. „ Виждаме какъв брой доста хора увлича самодейността и това ни задължава да продължим, “ разгласи Фандъкова.

„ Събрали са ни две доста мощни като знаци събития: 80-годишнината на НСА и връчването знамето на София за международна столица на спорта през 2024 година Тази купа е самопризнание и отговорност, доказателство, че в града има доста сила, дух и мощ “, съобщи българският еврокомисар Мария Габриел.

Деца от Централната школа по таекуон-до връчиха на всички публични посетители и именити спортисти на сцената червени рози от един от най–зелените и гостоприемни градове на Европа - София, от през днешния ден към този момент и публично „ международна столица на спорта “, а къс видеоклип напомни с атрактивни фрагменти направеното до момента през последните осем години.

Всички интензивности у нас през този уикенд предхождат формалното коронясване на София като „ Световна столица на спорта за 2024 “, което следва тъкмо след една година в Брюксел. Тогава, в препълнената заседателна зала в Европарламента, София ще одобри символичната щафета от носителя на купата за 2023 година Коня (Турция).

Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР