Вълнистите папагалчета са най-често срещаният вид от папагаловите птици в

...
Вълнистите папагалчета са най-често срещаният вид от папагаловите птици в
Коментари Харесай

Зеленчуци за вълнисти папагали

Вълнистите папагалчета са най-често срещаният тип от папагаловите птици в домовете на хората, наред с папагал ара, жако, амазона, дребен Александър. Предпочитани са като домашни любимци поради компактния им тип, красивите разноцветни пера и относително лесното развъждане.

За да бъде вълнистото папагалче в положително здраве и кондиция, нужно е хранителната му диета да бъде добре подбрана. Важно място измежду питателните артикули заемат зеленчуците. Пресните зеленчуци са както храна, по този начин и развлечение на птицата, тъй като са с разнообразни цветове, а това забавлява папагалчето и то играе с храната си.

Трябва зеленчука, който се дава на домашния любим, да бъде добре почистен, измит от всичко неуместно и нарязан на комфортни части. Много зеленчуци, които консумираме и ние, хората, са годни и потребни за вълнистото ни папагалче и това улеснява в приготвянето на менюто му. Какви зеленчуци да даваме на вълнистото папагалче?

Морков

Това е най-важният зарзават за всички типове папагали, в това число вълнистия, поради наличието на каротин. Съдържа и витамини С и група В, също калий, калций и желязо.

Краставица

Съдържа скъпи минерали за папагала - калий, калций, магнезий, фосфор. Намират се и провитамините А, група В и С. Всички вълнисти папагали обичат краставица.

Царевица

 Царевица на папагалчетата

Кочаните на царевицата съдържат доста потребни субстанции. Можем да споменем въглехидратите, белтъчините, витамините от група В.

Зелена салата

Заради богатото наличие на вода и фолиевата киселина на вълнистото папагалче би трябвало да се дава зелена салата. В тъмнозелените типове има повече съсредоточени витамини и минерали, в сравнение с в светлите и алените. Може да се дават и изсушени зеленчуци на папагала.

Алабаш

Този зарзават е подобаващ поради витамините В6, А, С, фолиевата киселина. Не бива обаче да им се оферират и листата на алабаша, може да провокират проблем с храносмилането.

Картоф

 Картофи

Картофите би трябвало да участват в менюто на вълнистото папагалче поради белтъчините, въглехидратите, калия, фосфора, желязото, витамините С и група В. Трябва да се предлага варен с кората му.

Магданоз

Този зарзават съдържа витамини А, С. Ако папагалчето не желае да го яде свеж, може да се нареже на ситно и да се смеси с другата му храна. Плодовете и семената на магданоза обаче съдържат отровни субстанции, по тази причина не се дават на птицата.

Репичките, пиперът, доматите, целината, цикорията, спанакът също са подобаващи зеленчуци за на вълнистото папагалче.

Ако и вие желаете подобен другоземен любим, разгледайте тези разгласи за вълнисти папагалчета.

Източник: miau.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР